Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece u riziku u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije

Dolazak iz porodičnog okruženja u internatski smještaj, promjenu životne i školske sredine, izuzetno teško je prihvatao učenik 8. razreda bihaćke osnovne škole „Harmani 1“.

Odvajanje od mnogočlane siromašne porodice, sa 11 djece, odvijalo se u periodu puberteta, kada je svako dijete znatno emocionalno osjetljivije i kada mu treba podrška i ljubav najbližih.

Tu podršku i pažnju od prvog dana dolaska u OŠ „Harmani 1“ i ovom dječaku, ali i dvojici mlađe braće, koji su također smješteni u internet, pružali su svi uposlenici i učenici, nastojeći da im bar  malo olakšaju prilagodbu novom okruženju.

Dječak je bio jako povučen, miran, skoro neprimjetan. Na postavljena pitanja odgovarao je kratko i bojažljivo, komunikacija je zbog toga bila ograničena. Dodatni problem kod ovog učenika, navodi pedagogica Josipa Dupanović, predstavljalo je i izuzetno loše znanje iz svih nastavnih predmeta, s obzirom da tokom života s porodicom nije redovno pohađao nastavu zbog, kako je navodio, udaljenosti škole od kuće i nepostojanja organizovanog prijevoza. Cjelokupnu situaciju je otežavala i činjenica da se u to vrijeme nastava, zbog pandemije koronavirusa, odvijala kombinovanim modelom sa skraćenim časovima, te je i rad s učenikom i na taj način bio ograničen.

Odlična prilika da se organizovano i planski pomogne učeniku ukazala se na početku školske 2021./22. godine, nakon što su stručni saradnici, pedagog i psiholog, te nastavno osoblje prošli sve edukacije vezane za Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona.

Na osnovu stečenog znanja pristupilo se izradi Individualnog plana podrške u čemu su, prema riječima pedagogice, učestvovali  učenik, direktor internata, odgajatelj iz internata, razrednica, nastavnik Informatike i stručni saradnici.

Cilj svih uključenih bio je opismenjavanje učenika kako bi stekao uvjete da se dalje školuje i stekne neko zvanje, te sebi osigura životnu materijalnu osnovu.

„S učenikom radimo individualno, a što se redovne nastave tiče, Nastavničko vijeće je, na prijedlog Stručnog tima škole za rad sa djecom s teškoćama, donijelo odluku da učenik nastavu prati prema prilagođenom Nastavnom planu i programu uz individualizirani pristup, sa istim ciljem. Puno nam pomaže i kolega, nastavnik Informatike, koji, uz konzultacije sa stručnom službom, priprema  radne listića prilagođene učenikovom predznanju“, navodi pedagogica Dupanović.

Od početka primjene Individualnog plana podrške svi učesnici  su izvršavali svoje zadatke, te je već nakon tri mjeseca, ostvaren napredak. 

„Sam učenik je u početku bio zbunjen svim dešavanjima oko njega, sastanci, razgovori, planovi, ali i presretan kad je shvatio šta je cilj istih. U radu je jako vrijedan. Pored zadane domaće zadaće često uradi i više. U komunikaciji je prijatan, topao. Istinski se raduje svakom uspjehu, a pohvala na njega djeluje jako motivirajuće.  Dijete je koje zna prepoznati, cijeniti i poštovati brigu, pažnju i ljubav. Želja mu je da jednog dana postane vodoinstalater. Ima podršku u internatu i za pohađanje srednje škole“, ističe pedagogica.

Dječakovom uspjehu, raduju se i osoblje internata, s kojim stručna službe ima kvalitetnu saradnju, a

sreću zbog promjena i mogućnosti da redovno pohađa nastavu, a samim tim planira i nastavak školovanja, iskazao nam je i sam učenik.

„Jako sam sretan, Bihać je lijep grad, u školi i internatu imam sve što mi treba. Sad konačno imam mogućnost da redovno idem u školu. Svi me paze i brinu se o meni. Moje kolege se sa mnom druže, ali mi i pomažu u učenju. Volio bih da u Bihaću pohađam i srednju školu.”

Dječaku  iz naše priče, ali i ostalim učenicima koji su smješteni u internatu, školske kolege nedavno su pripremile iznenađenje. Uz ogromnu pomoć roditelja i uposlenika škole kupili su im školski pribor, garderobu, sportsku opremu, te poklone koje su poželjeli.

Učenik iz naše priče je poželio mobilni telefon, a isti mu je uručen u njegovom odjeljenju. Tu količinu sreće je jako teško opisati, navodi pedagogica, dodajući da ova akcija najbolje govori o prihvaćenosti učenika, smještenih u  internatu, od strane njihovih kolega. 

Kada je riječ o provedbi Programa sekundarne prevencije pedagogica navodi da je Individualni plan podrške izrađen za još nekoliko učenika i u većini slučajeva realizacija teče prema dogovorenim i zadanim ciljevima. Uz to, trenutno se radi i na izradi prvog Individualnog plana brige (IPB)

„Dosta istih i sličnih aktivnosti u školi se realiziralo i prije Programa sekundarne prevencije, ali sad su dobile novu formu. Edukacije su nam donijele neka nova znanja, neka stara su osvježena, a pravilnici dali tačne smjernice za rad, ali i nove mogućnosti“, navodi na kraju ove predivne priče pedagogica Josipa Dupanović. 

OŠ „Harmani 1“ Bihać

Aktivnosti Programa sekundarne prevencije su usmjerene da učenik usvoji djelotvorna individualno i društveno prihvatljiva ponašanja razvijajući vještine potrebne za sveobuhvatan rast i razvoj, te brižno ophođenje prema sebi, drugima i/ili okruženju.  Program sekundarne prevencije pretpostavlja rano prepoznavanje indikatora koji mogu da dovedu dijete u opasnost da postane počinilac ili žrtva različitih oblika nasilja, kao i zlostavljanja ili zanemarivanja. Praksa i teorija ukazuju na neophodnost pravovremene intervencije, još od prvog razreda osnovne škole. Tendencija ovog programa je da akcenat stavi na pružanje adekvatne podrške djetetu i porodici umjesto određivanja sankcija, kako je to u tradicionalnom školskom pristupu ranije bilo uobičajeno. Naime, cilj je istražiti uzrok nekog neprilagođenog ponašanja, te raditi na njegovom smanjivanju ili otklanjanju kao i na jačanju protektivnih faktora odnosno resursa koji postoje u okruženju djeteta. 

S druge strane Program kroz set edukacija i ukupne podrške implementaciji, omogućuje osnaživanje nastavnika i stručnih službi škola za prepoznavanje faktora rizika i pružanje podrške djeci. 

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog i Livanjskog kantona realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat je finansiran od Švedske vlade.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.