Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a, učestvovala je na najvećem svjetskom samitu inovacija u obrazovanju. Samit se održao u Dohi (Katar) od 14. do 16. novembra. Dijana je bila jedan od preko dvije hiljade učesnika iz sto zemalja. Na samitu je Dijanu najviše inspirisala primjena iskustvenog učenja u školama širom svijeta te smatra da tu metodu treba primjeniti u BiH, jer podrazumijeva veći angažman učenika u procesu učenja te omogućava savladavanje novog gradiva i novih vještina kroz iskustvo i praktičan rad, a ne samo kroz klasično učenje u učionici.

Šta je WISE samit i kako ste pozvani da učestvujete na tom samitu?
WISE 2017 je svjetski samit inovacija u obrazovanju. Samit se ove godine održao pod temom „Suživjeti, stvarati zajedno: učiti živjeti i raditi zajedno“. Zahvaljujući činjenici da je Genesis Project 2016. godine bio u finalnom izboru za WISE nagradu na polju inovacija u obrazovanju (http://www.wise-qatar.org/2016-wise-awards-finalists-revealed), Katar fondacija, koja je organizator i glavni donator WISE samita, uputila nam je poziv za učešće na samitu. Genesis Project je 2016. godine bio među 15 finalista iz 13 zemalja, koji su odabrani u konkurenciji iz cijelog svijeta kao najbolji primjeri dobre prakse inovativnih pristupa obrazovanju i podsticanju saradnje, za nagradu WISE Education Award (nagrada WISE za obrazovanje). Nagrada WISE za obrazovanje, osnovana 2010. godine, je svjetsko priznanje za pojedinca ili tim za izvanredan doprinos za bilo koje područje obrazovanja i uvijek se dodjeluje na samitu.

Ko su učesnici samita i kako je izgledao program?
Na samitu je učestvovalo više od 2.000 osoba iz preko 100 zemalja širom svijeta. Učesnici samita su kreatori promjena, inovatori na polju obrazovanja, donositelji odluka i utjecajni stručnjaci koji su se okupili na samitu kako bi raspravljali o izazovima obrazovanja i prilikama u vremenu značajnih političkih, ekonomskih i tehnoloških promjena. Od svog početka (2009. godina) WISE samit okuplja različite aktere iz obrazovanja kako bi istražili i razmijenjivali ideje, te sarađivali na kreativnoj akciji u obrazovanju. Na WISE-u, nastavnici, donositelji odluka i utjecajni stručnjaci iz svih područja javnog i privatnog sektora, okupljaju se u kolegijalnom okruženju kako bi ramijenili svoja iskustva u rješavanju razvojnih izazova obrazovanja. WISE samit je postao međunarodna, višesektorska konferencija posvećena izgradnji budućnosti obrazovanja kroz osnaživanje i partnerstvo. To je jedinstvena prilika da se svi učesnici uključe u važne rasprave o nizu obrazovnih izazova, kako bi se postigao cilj globalne zajednice koja se zalaže za izgradnju snažnih, uspješnih i sigurnih društava kroz obrazovanje.

Koje su to najzanimljive informacije koje ste čuli na Samitu?
Na mene je najsnažniji utisak ostavila panel diskusija pod nazivom „Edukacija u svijetu poslije istine“. Diskutovali smo o činjenici da djeca danas odrastaju u „svijetu poslije činjenica“, odnosno u „svijetu poslije istine“. Pod tim se prvenstveno misli na to koliko vremena djeca provode na internetu gdje se nudi veliki broj neistinitih i neprovjerenih informacija. Pokušali smo pronaći odgovor na pitanje: „Kako obrazovanje treba odgovoriti izazovima ovog „svijeta poslije istine“ i kako ojačati temeljne vrijednosti i društvenu koheziju?“. Ova panel diskusija je izazvala najveću pažnju među delegatima na samitu te su prisutni iskoristili priliku da postave konstruktivna i otvorena pitanja panel-diskutantima.

Šta Vas je najviše inspirisalo kada govorimo o inovacijama u obrazovanju?
Posebno inspirativno za mene je bilo predavanje o primjeni iskustvenog učenja u školama širom svijeta. Iskustveno učenje (Experiential Learning) se intenzivno primjenjuje u školama u Dohi (Katar), ali i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Na samitu smo imali prezentovanu eksperimentalnu zonu iskustvenog učenja, u sklopu koje su učenici od 12 do 14 godina i njihovi učitelji, iz škola u Dohi, praktično prikazali svim zainteresovanim učesnicima kako se primjenjuje iskustveno učenje. Uvidjeli smo da razvija dječiju kreativnost kroz učenje i saradnju. Bilo bi sjajno kada bismo metode iskustvenog učenje prenijeli u škole Bosne i Hercegovine, jer te metode vode ka većem angažmanu učenika u procesu učenja te omogućavaju savladavanje novog gradiva i novih vještina kroz iskustvo i praktičan rad, a ne samo kroz klasično učenje, koje je svedeno na memorisanje činjenica i podataka bez upustava o praktičnoj primjeni i bez aktivnosti.

Kada je riječ o obrazovanju možete li nam, nakon ovog samita, reći kakav je obrazovni sistem u BiH?
Sistem obrazovanja u BiH i dalje se oslanja na tradicionalni način učenja, više na teorijskoj nego na praktičnoj osnovi. Daleko je od standarda u razvijenim zemljama gdje učenici stiču znanja kroz praktično obrazovanje. Sistem se mora reformisati kako bi se prilagodio stvarnim potrebama učenika, posebno njihovom profesionalnom razvoju. Problem BiH obrazovanja je i sama količina i težina materijala koji nije prilagođen dobi djece. Mi u Genesis Project-u vodimo računa o tome da nova znanja i vještine djeci prenosimo na njima primjeren i interaktivan način. Jedna od edukativnih metoda koju intenzivno koristimo u svom radu su pozorišne predstave. Izvodimo edukativne, interaktivne lutkarske predstave za djecu mlađeg osnovnoškolskog uzrasta i edukativne, interaktivne dramske predstave za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta. Pomaci u nivou novostečenih znanja i promjene u stavovima su značajni i dokazani kroz evaluativne aktivnosti. To je izvrsna metoda koja se lako može primjeniti u svakoj učionici širom BiH.

Da li ćete određena znanja koja ste usvojili na samitu moći primjeniti u vašem radu?
Da, samit je bio izvrsna prilika za učenje i za sticanje znanja o inovativnim metodama u obrazovnim sistemima širom svijeta. Iskustveno učenje se polako uvodi u obrazovne sisteme u BiH i Genesis Project ima namjeru da bude dio tog procesa.

Koliko su ovakvi samiti korisni?
Samit je bio izvrsna prilika za učenje i umrežavanje sa sličnim organizacijama u svijetu. Imali smo priliku razmijeniti iskustva i naučiti nove lekcije. Takođe, ovakvi susreti su prilika da uočimo sa kakvim se obrazovnim problemima susreću razvijenije zemlje od nas, ali i zemlje čiji razvoj kasni za razvojem BiH. Ovaj samit je bio sjajna prilika da Genesis Project uspostavi partnerske odnose sa razvijenim i velikim organizacijama iz cijelog svijeta, a sa ciljem da doprinesemo obrazovnom razvoju BiH, koji će biti primjeren, inspirativan, kreativan i praktičan.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.