Primjena iskustvenog učenja potrebna i BiH

Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a, učestvovala je na najvećem svjetskom samitu inovacija u obrazovanju. Samit se održao u Dohi (Katar) od 14. do 16. novembra. Dijana je bila jedan od preko dvije hiljade učesnika iz sto zemalja. Na samitu je Dijanu najviše inspirisala primjena iskustvenog učenja u školama širom svijeta te smatra da tu metodu treba primjeniti u BiH, jer podrazumijeva veći angažman učenika u procesu učenja te omogućava savladavanje novog gradiva i novih vještina kroz iskustvo i praktičan rad, a ne samo kroz klasično učenje u učionici.

Šta je WISE samit i kako ste pozvani da učestvujete na tom samitu?
WISE 2017 je svjetski samit inovacija u obrazovanju. Samit se ove godine održao pod temom „Suživjeti, stvarati zajedno: učiti živjeti i raditi zajedno“. Zahvaljujući činjenici da je Genesis Project 2016. godine bio u finalnom izboru za WISE nagradu na polju inovacija u obrazovanju (http://www.wise-qatar.org/2016-wise-awards-finalists-revealed), Katar fondacija, koja je organizator i glavni donator WISE samita, uputila nam je poziv za učešće na samitu. Genesis Project je 2016. godine bio među 15 finalista iz 13 zemalja, koji su odabrani u konkurenciji iz cijelog svijeta kao najbolji primjeri dobre prakse inovativnih pristupa obrazovanju i podsticanju saradnje, za nagradu WISE Education Award (nagrada WISE za obrazovanje). Nagrada WISE za obrazovanje, osnovana 2010. godine, je svjetsko priznanje za pojedinca ili tim za izvanredan doprinos za bilo koje područje obrazovanja i uvijek se dodjeluje na samitu.

Ko su učesnici samita i kako je izgledao program?
Na samitu je učestvovalo više od 2.000 osoba iz preko 100 zemalja širom svijeta. Učesnici samita su kreatori promjena, inovatori na polju obrazovanja, donositelji odluka i utjecajni stručnjaci koji su se okupili na samitu kako bi raspravljali o izazovima obrazovanja i prilikama u vremenu značajnih političkih, ekonomskih i tehnoloških promjena. Od svog početka (2009. godina) WISE samit okuplja različite aktere iz obrazovanja kako bi istražili i razmijenjivali ideje, te sarađivali na kreativnoj akciji u obrazovanju. Na WISE-u, nastavnici, donositelji odluka i utjecajni stručnjaci iz svih područja javnog i privatnog sektora, okupljaju se u kolegijalnom okruženju kako bi ramijenili svoja iskustva u rješavanju razvojnih izazova obrazovanja. WISE samit je postao međunarodna, višesektorska konferencija posvećena izgradnji budućnosti obrazovanja kroz osnaživanje i partnerstvo. To je jedinstvena prilika da se svi učesnici uključe u važne rasprave o nizu obrazovnih izazova, kako bi se postigao cilj globalne zajednice koja se zalaže za izgradnju snažnih, uspješnih i sigurnih društava kroz obrazovanje.

Koje su to najzanimljive informacije koje ste čuli na Samitu?
Na mene je najsnažniji utisak ostavila panel diskusija pod nazivom „Edukacija u svijetu poslije istine“. Diskutovali smo o činjenici da djeca danas odrastaju u „svijetu poslije činjenica“, odnosno u „svijetu poslije istine“. Pod tim se prvenstveno misli na to koliko vremena djeca provode na internetu gdje se nudi veliki broj neistinitih i neprovjerenih informacija. Pokušali smo pronaći odgovor na pitanje: „Kako obrazovanje treba odgovoriti izazovima ovog „svijeta poslije istine“ i kako ojačati temeljne vrijednosti i društvenu koheziju?“. Ova panel diskusija je izazvala najveću pažnju među delegatima na samitu te su prisutni iskoristili priliku da postave konstruktivna i otvorena pitanja panel-diskutantima.

Šta Vas je najviše inspirisalo kada govorimo o inovacijama u obrazovanju?
Posebno inspirativno za mene je bilo predavanje o primjeni iskustvenog učenja u školama širom svijeta. Iskustveno učenje (Experiential Learning) se intenzivno primjenjuje u školama u Dohi (Katar), ali i u mnogim drugim zemljama širom svijeta. Na samitu smo imali prezentovanu eksperimentalnu zonu iskustvenog učenja, u sklopu koje su učenici od 12 do 14 godina i njihovi učitelji, iz škola u Dohi, praktično prikazali svim zainteresovanim učesnicima kako se primjenjuje iskustveno učenje. Uvidjeli smo da razvija dječiju kreativnost kroz učenje i saradnju. Bilo bi sjajno kada bismo metode iskustvenog učenje prenijeli u škole Bosne i Hercegovine, jer te metode vode ka većem angažmanu učenika u procesu učenja te omogućavaju savladavanje novog gradiva i novih vještina kroz iskustvo i praktičan rad, a ne samo kroz klasično učenje, koje je svedeno na memorisanje činjenica i podataka bez upustava o praktičnoj primjeni i bez aktivnosti.

Kada je riječ o obrazovanju možete li nam, nakon ovog samita, reći kakav je obrazovni sistem u BiH?
Sistem obrazovanja u BiH i dalje se oslanja na tradicionalni način učenja, više na teorijskoj nego na praktičnoj osnovi. Daleko je od standarda u razvijenim zemljama gdje učenici stiču znanja kroz praktično obrazovanje. Sistem se mora reformisati kako bi se prilagodio stvarnim potrebama učenika, posebno njihovom profesionalnom razvoju. Problem BiH obrazovanja je i sama količina i težina materijala koji nije prilagođen dobi djece. Mi u Genesis Project-u vodimo računa o tome da nova znanja i vještine djeci prenosimo na njima primjeren i interaktivan način. Jedna od edukativnih metoda koju intenzivno koristimo u svom radu su pozorišne predstave. Izvodimo edukativne, interaktivne lutkarske predstave za djecu mlađeg osnovnoškolskog uzrasta i edukativne, interaktivne dramske predstave za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta. Pomaci u nivou novostečenih znanja i promjene u stavovima su značajni i dokazani kroz evaluativne aktivnosti. To je izvrsna metoda koja se lako može primjeniti u svakoj učionici širom BiH.

Da li ćete određena znanja koja ste usvojili na samitu moći primjeniti u vašem radu?
Da, samit je bio izvrsna prilika za učenje i za sticanje znanja o inovativnim metodama u obrazovnim sistemima širom svijeta. Iskustveno učenje se polako uvodi u obrazovne sisteme u BiH i Genesis Project ima namjeru da bude dio tog procesa.

Koliko su ovakvi samiti korisni?
Samit je bio izvrsna prilika za učenje i umrežavanje sa sličnim organizacijama u svijetu. Imali smo priliku razmijeniti iskustva i naučiti nove lekcije. Takođe, ovakvi susreti su prilika da uočimo sa kakvim se obrazovnim problemima susreću razvijenije zemlje od nas, ali i zemlje čiji razvoj kasni za razvojem BiH. Ovaj samit je bio sjajna prilika da Genesis Project uspostavi partnerske odnose sa razvijenim i velikim organizacijama iz cijelog svijeta, a sa ciljem da doprinesemo obrazovnom razvoju BiH, koji će biti primjeren, inspirativan, kreativan i praktičan.