Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Program sekundarne prevencije fokusiran na identifikaciju i zaštitu djece u riziku u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona i Hercegbosanske županije

Na početku školovanja, u periodu kada je trebao početi učiti prve brojke i slova i upoznavati  nove prijatelje, jedan od učenika OŠ „Ključ“ doživio je tešku nesreću, koja je ostavila trag kroz njegovo odrastanje i školovanje.

Nakon što mu je poljoprivredna mašina, kao sedmogodišnjem dječaku, teško ozlijedila obje noge, uslijedila je borba za njegov život, 21 operacija, dugotrajna hospitalizacija, terapije… a onda, nakon dužeg vremena, povratak u školu.

Gradivo propušteno tokom liječenja trebalo je nadoknaditi, ali još veći problem od učenja predstavljalo je dječakovo ponašanje, koje je iz godine u godinu bilo sve neprilagođenije, a komunikacija s njim sve teža.

Prema riječima pedagogice Jasne Zečević, ovaj traumatični događaj, ali i brojne anestezije pod kojima je dječak bio tokom dugotrajnih operacija, ostavile su trag i u njegovom ponašanju.     

„Ne može se reći da je kroz sve ove vrijeme učenik bio asocijalan, već se njegovo neprihvatljivo ponašanje ogledalo u konstantnom otporu prema pravilima, odnosno burnim i nekontrolisanim reakcijama, u svakom trenutku kada mu nešto nije odgovaralo“, navela nam je pedagogica Zečević.

Često je izostajao s nastave, a kada je bio prisutan ovakvo ponašanje, ističe Zečević, dovodilo je do izuzetno neugodne atmosfere i otežavalo rad s drugom djecom. 

Brojna nastojanja da se ponašanje popravi, kroz sve godine školovanja, nisu urodila plodom, sve do pojave Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece u riziku u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, ističe pedagogica.

Znanje stečeno na obukama, stručna služba škole odlučila je, po prvi put u praksi, primjeniti. Iako je slučaj već bio poznat i evidentiran, sačinjena je nova evidenciju i to u skladu s Pravilnikom o neprihvatljivijim oblicima ponašanja i zaštite učenika, a nakon toga su  i roditelji upoznati s Programom i načinom pružanja podrške.

U izradi Individualnog plana podrške sudjelovali su, pored pedagogice, i nastavnica tehničke kulture, razrednik, roditelji i učenik.

Roditelji su, navodi pedagogica Zečević, odmah izrazili spremnost za saradnju svjesni da će, u cilju uspješne provedbe Programa, morati izmijeniti svoj pristup i odnos sa sinom u kućnom okruženju.

Kroz sve godine nakon nesretnog događaja, pravila ponašanja u porodici za dječaka nisu bila određena, udovaljali su svim njegovim željama, dopuštala da radi i se ponaša kako je htio, a takav popuštajući pristup dječak je očekivao i u školi, od svojih nastavnika i prijatelja, navela nam je pedagogoca Zečević.

Uredovanje ponašanja kod kuće, od poštivanja vremena obroka, učenja, dolaska na nastavu, vremena koje može provesti igrajući se na kompjuteru, te spavanja, a na što su se roditelji kroz Individualni plan podrške obavezali, brzo je počelo davati rezultate. Novim pravilima kod kuće dječak se nije opirao, a već nakon dva mjeseca, u drugom polugodištu osmog razreda, rezultati su bili vidljivi i tokom odvijanja nastave.

Danas, kao učenik devetog razreda, glavni akter ove pozitivne priče ne izostaje često s nastave, želja za sticanjem znanja je izraženija, a njegove burne reakcije su sve rjeđe.  

Iako još u potpunosti nije prilagodio svoje ponašanje, ovo je izuzetan uspjeh, ističe pedagogica Zečević, s obzirom na traumu koju je preživio i posljednice koje je ona ostavila, kao i na činjenicu da kroz njegovo školovanje nisu uspjeli učiniti pozitivan pomak, sve do praktične primjene Programa sekundarne prevencije.

Bitno je istači da je dječak izuzetno zadovoljan nakon provođenja plana, jer kako kaže, sve ono što su radili puno mu je pomoglo.

„Zadovoljan sam jer sam naučio dobro čitati i pisati, sad mi je lakše, volim ići u školu, imam puno prijatelja i ljepše društvo“, naveo je nakon provedbe plana ovaj četrnaestogodišnjak, dodajući da već ima planove u koju će školu ići nakon završetka devetog razreda. „Upisat ću se u školu za stolara jer mi rođak ima firmu za stolariju i kad završim želim kod njega raditi“.

 U OŠ „Ključ“ vjeruju da će ovaj Program, čija je primjena obavezna u školama USK-a od 2021./22. školske godine, zasigurno pomoći u pružanju podrške učenicima kod kojih je primjećeno ponašanje s Liste faktora rizika, te već ovih dana rade na izradi još nekoliko individualnih planova podrške.

Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona realizuje humanitarna organizacija„Genesis Project“, kao partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat je finansiran od  Švedske vlade.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.