Proglašeni najbolji filmovi u pet kategorija

Na Šestom festivalu jednominutnog filma održanom u Banjaluci proglašeni su pobjednici u pet kategorija. Za najbolje su proglašeni: “Pobijedi glad” autorice Stanislave Ilić iz Prijedora i “Vrata širom zatvorena” autora Andreja Markovinovića iz Živinica u kategoriji “Snovi i realnost”, dok su u kategoriji “Svijet oko nas” najboljima proglašeni “ Moj put do…škole” Marijane Petrušić iz Bočinje kod Maglaja i “ Korupcija”, Nedima Salčina iz Blagaja .
Filmovi “Pacijenti strpljenja” Sandre Bojanović iz Dervente i “Riba zvana Pepeljuga” Miloša Gajića iz Bijeljine proglašenisu najboljima u kategoriji “Želimo bolje sutra!”, dok su “ Ravnopravnost polova” Ahmeda Alibašića iz Dubrave i “ Virtuelno nije stvarno” Anastasije Gavran iz Foče proglašeni najboljima u kategoriji “Zajedno protiv nasilja i predrasuda”.
“Integracija, a ne segregacija” Dijane Dervišević iz Gradiške i “ Govori univerzalni jezik” Irme Redžić proglašeni su najboljima u tematskoj cjelini “Krenimo putem ljubavi”.

Festival je održan u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci, a prisustvovalo mu je i oko 200 učenika i učenica sa područja banjalučke opštine. Okupljenima se na početku festivala obratila Gita Narajan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini čija je podrška i govor pozdravljen sa velikim aplauzom.
Sjajnu atmosferu festivala koja je trajala od početka do kraja upotpunili su plesači Plesnog kluba „City Jazz“ iz Banjaluke, a svi finalisti na završetku manifestacije primili su zahvalnice i poklon.
Šesti festival jednominutnog filma za mlade, pod nazivom “Imate minut?”, predstavio je 30 filmova koje su u potpunosti osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola iz Bijeljine, Bosanskog Petrovca, Dervente, Foče, Gradiške, Maglaja (Bočinje), Mostara (Blagaj), Prijedora i Živinica (Dubrave).
U okviru festivala djeca su imala priliku da se druže i da učestvuju u radionici o “Ciljevima održivog razvoja do 2030. godine” koja im je pružila priliku da daju svoj doprinos UN-ovom procesu planiranja aktivnosti radi realizacije ovih ciljeva.

Festival je organizovala Nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke u partnerstvu s UNICEF-om. Tokom prethodne godine djeca su osmislila i snimila ukupno 100 filmova uz pomoć trenera iz Fondacije za kreativni razvoj, od kojih je u finale izabrano njih 30. Ovi mladi talenti dobili su priliku da u jednoj filmskoj minuti izraze svoje stavove o pitanjima koja ih se tiču, kao što su „Svijet oko nas“, „Zajedno protiv nasilja i predrasuda“, „Želimo bolje sutra!“, itd. Pobjednike je odabrao stručni žiri.

Uz pomoć partnera, ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini koristi metodologiju jednominutnih filmova kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanje pitanja koja ih se tiču. Ovakvi se jednominutni filmovi snimaju pod pokroviteljstvom UNICEF-a širom svijeta. Svake se godine održava i Međunarodni festival jednominutnog filma, na kojem su 2013. godine učestvovala i djeca iz BiH. Učenica iz Posušja, Ivana Šušnjar, tada je za svoj film „Moj put” nagrađena jednom od glavnih nagrada.
Radionice koje su rezultirale jednominutnim filmovima dio su UNICEF-ove komponente u provedbi projekta „Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” koji finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, dok je sredstva u iznosu od 1.1 miliona eura osigurao UNHCR, ujedno i vodeća agencija u provedbi projekta. U implementaciji projekta učestvuje sedam partnera, uključujući i UNICEF.
Projektne aktivnosti, među kojima i radionice jednominutnih filmova, provode se u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, s ciljem da pomogne najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH u pronalaženju rješenja za društvene izazove s kojima se svakodnevno susreću. i Osnovni cilj komponente projekta, poznatog i pod sloganom „Moje mjesto pod suncem”, koju sprovodi UNICEF u saradnji s partnerima je da, kroz različite aktivnosti, osigura socijalnu inkluziju ugrožene djece iz interno raseljenih i povratničkih porodica te djece iz drugih ranjivih kategorija, kao što su djeca sa smetnjama u razvoju te djeca koja žive u teškim socio-ekonomskim uvjetima. Osim toga, svrha projekta je i jačanje kapaciteta i angažmana vlasti na lokalnom nivou kako bi socijalna inkluzija postala dio općinskih razvojnih planova.