Proglašeni pobjednici 7. Festivala jednominutnog filma

Proglašenjem pobjednika i svečanom dodjelom nagrada, u subotu, 21. aprila, završen je 7. Festival jednominuntog filma na Jahorini. Na festivalu je prikazan ukupno 81 film koji su u potpunosti osmislila i snimila djeca iz osnovnih škola Srednjobosanskog kantona. U finale su selektovana 32 filma, a stručni žiri izabrao je najbolje filmove po lokacijama snimanja. Takođe, publika koja su činila sva djeca koja su snimala filmove imala je priliku da izabere film koji im se najviše dopao. Tako je Nagrada publike – priznanje najbrojnijeg žirija festivala otišla u Divičane, učeniku Jozi Sarafu za film „Sa drugarima je ljepše“.

Stručni žiri saopštio je ostale dobitnike. To su:
-Najbolji film u Gromiljaku: “Zid šutnje”, autorka Monika Prskalo
-Najbolji film Divičanima: “Ostajem ovdje”, autor Halid Mecavica
-Najbolji film u Bešpelju: “Šuma dječijih prava”, autorka Marija Ljušanin
-Najbolji film u Jajcu: “Prijatelji”, autorka Gabrijela Brižić
-Najbolji film u Vitezu: “Ženska prava”, autorka Marija Šuman
-Najbolji film u Fojnici: Poslušaj prijatelja”, autorka Ajla Klisura
-Najbolji film u Busovači: “Zašto”, autor Emrah Halilović
-Najbolji film u Bugojnu: „Ljepota je u različitosti”, autor Deni Karadža

Darija Buzaković, predsjednica žirija, producentica i direktorica Kratkofila Plus, festivala kratkog filma koji se devet godina održavao u Banjaluci, istakla je da žiriju nije bilo lako izabrati najbolje među najboljima, i da su sva djeca pobjednici.

„Učesnici u projektu snimili su zaista lijepe filmove, kroz koje su nam ukazali na izazove sa kojima se svakodnevno susreću. Njihova hrabrost, kreativnost i spremnost da kritički jasno pričaju o stvarnosti koja nije uvijek najljepša, ali koja se može i treba popraviti, sve ih čini pobjednicima“, rekla je Darija.
Djeca su dobila simbolične nagrade i priznanja za svoj rad i trud, a u okviru festivala za njih je bila organizovana zabava i druženje. Festivalu su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/ kantona Središnja Bosna, predstavnici donatorskih organizacija, osnovnih škola Srednjobosanskog kantona, i drugi partneri i prijatelji.

Filmovi su snimljeni u okviru projekta „Mostovi povjerenja i saradnje“ koji realizuje Genesis Project pod pokroviteljstvom njemačkih fondacija Schüler Helfen Leben i Robert Bosch, a uz podršku i odobrenje Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Srednjobosanskog kantona / kantona Središnja Bosna. Kroz jednu kreativnu minutu, djeca su svojim filmovima uputila snažne poruke koje govore o suživotu, nasilju, toleranciji, predrasudama.