Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Obrazovna dijaloška platforma održana je u utorak i srijedu u Trebinju i Istočnom Sarajevu za  predstavnike različitih društvenih sektora u oblasti obrazovanja sa teritorije ovih opština. Cilj ove platforme je da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja. Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu dobijene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici.

Aleksandar Vukanović, direktor Osnovne škole «Vuk Karadžić» iz Trebinja ističe da je jako važno da stručnjaci iz oblasti obrazovanja znaju na kojem su nivou znanja u odnosu na ostatak svijeta, te da su međunarodna testiranja izuzetno važna.

«Ovo testiranja će nam pomoći da uočimo kakav je nivo znanja kod djece i šta je to što možemo da unaprijedimo, tako da nam mnogo znače saznanja do kojih ćemo doći», rekao je Vukanović.

Kako objašnjava Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a, kroz ovaj dijalog naročito se razgovara o međunarodnom PISA testiranju čiji će rezultati biti obavljeni 3. decembra.

„Ovi rezultati će nam pokazati šta to trebamo da promijenimo u obrazovanju u BiH kako bismo stvorili djecu sposobnu za savremeno tržište rada i kako bi djeca stekla funkcionalno znanje», istakla je Pejić.

Učesnicima su predavanja održale prof. dr Ivana Zečević, ekspert za pedagošku i školsku psihologiju, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i  doc. dr Slavica Tutnjević, ekspert za razvojnu psihologiju, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

«Za razliku od raznoraznih platformi i seminara, današnja je bila drugačija, interaktivna i informativna. Meni lično PISA testovi nisu novi, kao ni ostali međunarodni ispiti pomenuti na platformi, ali većini prisutnih tema je bila potpuno nova, a u budućnosti mislim da će biti neizbježna. Trebalo bi da su svi prisutni dobili dovoljno jasnu sliku da bi mogli dalje ‘širiti riječ’ o PISA testovima», kazala je Milica Božić iz Jezičkog centra IN iz istočnog Sarajeva.

Milijana Grujić, školska pedagogica iz Istočnog Sarajeva potvrđuje da su predavanja bila veoma korisna i aktuelna za prosvjetne radnike.

«Pisa, Timss i druga međunarodna istraživanja su jako bitna za budućnost našeg obrazovanja, posebno kad se govori o kvalitetu istog», smatra Grujić.

Obrazovna dijaloška platforma u Trebinju i Istočnom Sarajevu se realizovala zajedno sa opštinskim upravama, koje su partneri na projektu u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, a koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške.

 

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama