RTL TV u posjeti Genesis project-u

Njemačka RTL Nord televizija iz Hamburga posjetila je Bosnu i Hercegovinu i snimila prilog o aktivnostima koje NVO Genesis Project realizuje uz podršku njemačke fondacije Schüler Helfen Leben (SHL) iz Berlina, u Srednjobosanskom kantonu/ Kantonu Srednja Bosna. Specijalno za potrebe ovog priloga, odigrana je Genesis Project predstava „Suđenje čudno“ koja ima za cilj da ukaže na opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata.
Poslije predstave, njemački novinari su intervjuisali nekoliko učenika, učiteljicu i direktora u Osnovnoj školi “Travnik” u Travniku.

RTL novinare je posebno zanimala ova oblast, pa su tokom svoje posjete obišli minsko polje koje su upravo deminira od strane Centra za obuku pasa u opština Busovača, u Srednjobosanskom kantonu/ Kantonu Srednja Bosna, te su razgovarali i sa šefom regionalnog ureda BiH Centra za uklanjanje mina u Travniku, Draganom Marosom.

Pored mina, posebna pažnja RTL novinara je posvećena fenomenu škola koje rade po dva nastavna plana i programa u istoj zgradu, u Srednjobosanskom kantonu (poznatijim pod imenom “dvije škole pod jednim krovom”), a posjetili su i Jajce gdje su takođe intervjuisali direktora i ravnateljicu, nastavnike i učenike osnovnih škola “Berta Kučera” i “13. rujan”.

Nakon posjete školama, RTL novinari su obišli Centra za obrazovanje i druženje Jajce, u kojem se okupljaju mladi iz Jajca, naročito djeca koja su, kao osnovnoškolci, učestovali na Genesis Project & SHL radionicama, a 2016. godine su aktivno učestvovali u protestima jajačkih srednjoškolaca protiv novih podjela u obrazovanju.
Novinare iz Njemačke je oduševila hrabrost i proaktivnost mladih iz Jajca.