Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

DONATOR: Schüler Helfen Leben, UNICEF Bosne i Hercegovine, Američka ambasada u BiH
TRAJANJE: decembar 2011. – januar 2014.
MJESTO REALIZACIJE: Opštine: Kiseljak, Busovača, Vitez, Fojnica, Jajce, Bugojno i Gromiljak

CILJEVI: Opšti cilj projekta je stvoriti sigurna školska okruženja u 16 podijeljenih škola, putem realizacije modela socijalne inkulzije, edukovati korisnike projekta o vještinama mirnog rješavanja sukoba i vještinama komunikacije i motivisati korisnike da organizuju zajedničke aktivnosti.

POZADINA PROJEKTA
Podijeljene škole su dvije škole / dva pravna tijela koja postoje pod istim krovom / u istoj zgradi, a slijede dva različita nastavna plana i programa: bošnjačka i hrvatska, a u kojem su djeca i nastavni kadar strogo odvojeni na osnovu njihove nacionalne i vjerske pripadnosti. Dijete je osnovni korisnik obrazovanja i veliki dio društva Bosne i Hercegovine pokušava još više otežati obrazovni proces, jer pokušava usporiti razvoj, kako bi se spriječilo dijete / djeca da razmišlja otvoreno i da formira vlastitu kritičnu tačku gledišta. Najtužnije što smo prepoznali je da se djeca koriste kao sredstvo za produbljivanje sukoba i promociju netolerancije i segregacije. Zdrav razum, logika i instinkt nam govore da stvari nisu kao što bi ih željeli nama predstaviti. Bili smo gotovo sigurni da jednostavni, pošteni i dobri ljudi u Bosni i Hercegovini ne žele život “jedan uz drugoga”, već da oni žele živjeti jedni s drugima. Bili smo gotovo sigurni da su državljani Bosne i Hercegovine postali taoci svojih nacionalnih vođa.
Opšti cilj projekta bio je stvoriti sigurna školska okruženja u školama kroz 16 obrazovnih i pedagoških aktivnosti u razrednim zajednicama.Cilj je bio obrazovati direktne korisnike o mirnom rješavanju sukoba i komunikacijskim vještinama i potaknuti korisnike da organizuju zajedničke akcije.
Projekt se provodio među 10.000 učenika i 180 nastavnika, koji su i pohađali odvojene i podijeljene škole u sljedećim opštinama u Kantonu Središnja Bosna: Kiseljak, Busovača, Vitez, Fojnica, Jajce, Bugojno, Gromiljak.
Dosadašnji rezultati projekta su odlični. Primjetna je promjena atmosfere u školama: humanija je, više ohrabrujuća i uspostavlja i poboljšava komunikaciju i saradnju između dvije glavne etničke grupe.
Direktni korisnici projekta su educirani o komunikaciji, mirnom sprečavanju sukoba i ostalim odabranim temama projekta. Naša je procjena da su planirani ciljevi do sada postignuti u potpunosti. Nadamo se da će evaluacija utjecaja projekta dodatno potvrditi ovu našu procjenu.
Nepredvidljiv pozitivan rezultat koji je nastao tokom ovog izvještajnog perioda bilo je širenje projektnih aktivnosti na roditelje kao ciljnu grupu. U dvije podijeljene škole, učitelji su ljubazno zatražili da proširimo naše aktivnosti i da ih usmjerimo prema roditeljima. U školama u Jajcu i Fojnici smo pružili pomoć učiteljima tokom organizacije roditeljskih sastanaka gdje smo proveli edukaciju prisutnih roditelja o odabranim temama projekta.
Smatramo da veza između škola i porodica mora biti ojačana i da roditelji trebaju biti uključeni u seriju radionica koje će imati jedan konačni cilj “Uspostavu uspješnog kontakta s djecom”. Također smatramo da bi učitelji trebali biti osposobljeni da uspješno ostvare konstruktivnu komunikaciju s roditeljima svojih učenika. Tokom našeg rada s učiteljima primijetili smo nedostatak potrebnih vještina koje će im omogućiti da budu uspješni u ovom području svog rada.
Pokrenuli smo razvoj zajedničkog nastavnog plana i programa za rad u razrednoj zajednici u školama koje djeluju _hrvatskog i bošnjačkog nastavnog plana i programa (od V do IX razreda). Za ovu inicijativu smo dobili punu podršku iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja i stručno školsko osoblje će se potruditi da provede zajednički nastavni plan i program za rad u razrednoj zajednici, počevši od sljedeće školske godine (2013/2014).
Budući da su se ovih 96 učitelja, koji su direktni korisnici aktivnosti broj 1nedavno priključila našem projektu / zajedničkim aktivnostima, a imajući na umu da većina tih učitelja nikad nisu sudjelovali u sličnim edukacijskim aktivnostima, naša je procjena da se dodatni napori trebaju uložiti u razvoj daljnje saradnje između ove dvije podijeljene etničke skupine. To se još više tiče grupe učitelja iz dvije nedavno priključene opštine Bugojno i Gromiljak.
Sve je bilo u skladu s našim planom, tako da se do sada nisu pojavili ni nepredviđeni pozitivni ni negativni rezultati. Kroz nastavak projekta nastavljao sa dosadašnjjim navedenim aktivnostima.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.