Sporazum o saradnji s ciljem uspostavljanje općinskih referalnih mehanizma potpisan za općine Livno, Tomislavgrad i Kupres

Ravnatelji osnovnih škola s područja Livna potpisali su s ravnateljicom Centra za socijalni skrb Livno Marija Maganjić i voditeljicom Centra za mentalno zdravlje Ankicom Baković Općinski sporazum o saradnji s ciljem uspostavljanje općinskog referalnog mehanizma u svrhu pružanja multisektorske podrške djeci u srednjem i visokom riziku od društveno neprihvatljivih ponašanja i s ciljem zaštite djece od nasilja, zlostavljanja i zenamarivanja.

Sporazumi su potpisani i u općinama Kupres i Tomislavgrad. S ravnateljima osnovnih škola s područja ove dvije općine sporazume su potpisali ravnatelji općinskih centara za socijalni rad, Ilija Krišto za Tomislavgrad i Brankica Kelava za Kupres. Sporazume za obje općine potpisao je i voditelj Centra za mentalno zdravlje Tomislavgrad,  Stipan Dilber.

Potpisivanje Sporazuma  pozdravili su ravnatelji škola u svim općinama  navodeći da je uspostavljanje općinskog referalnog mehanizma izuzetno značajno jer se s njim  pruža podrška stručnim službama osnovnih škola tokom implementacije „Individualnog plana brige“ (IPB), koji se osmišljava za dijete u srednjem ili visokom riziku od neprihvatljivih oblika ponašanja ili riziku da postane žrtva nasilja nad ili među djecom, zanemarivanja ili zlostavljanja.

Od kolovoza 2020.godine kada je otpočela realizacija Programa sekundarne prevencije realizovani su treninzi i obuke za nastavnike i predstavnike stručnih službi svih osnovnih škola s područja HBŽ, predstavnike centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, doneseni su podzakonski akti, održani sastanci za uspostavu općinskog referalnog mehanizma.

U narednom periodu biće nastavljena realizacija treninga za pedagoge u cilju osnaživanja njhovih kompetencija, kako bi samostalno mogli realizirati Program sekundarne prevencije.

U pripremi je i praktični priručnik za nastavnike i ostalo stručno osoblje, koji bi trebao biti distribuiran već polovinom osmog mjeseca.

Program sekundarne prevencije, u školama Unsko – sanskog kantona i Hercegbosanske županije realizuje humanitarna organizacija „Genesis Project“, kao tehnički partner UNICEF-a Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje po pokroviteljstvom  Švedske vlade.