Šta se radi na sekciji domaćinstva u OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Gojevićima kod Fojnice?

„Spretne ruke – budimo i mi samostalni za život“ naziv je sekcije domaćinstva koja od ove školske godine organizuje aktivnosti kuhanja, održavanja prostora, dekoracije i raznih izložbi u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Gojevićima kod Fojnice.

Voditeljice sekcije, nastavnica Lucija Bošnjak i pedagogica Nina Bošnjak, kažu da su polaznici sekcije učenici završnog razreda koji sa oduševljenjem dolaze na aktivnosti svakog petka.

„Saradničkim učenjem u atmosferi podrške i pomoći učenici razmjenjuju svoja dosadašnja iskustava i znanja u kuhanju te zaista razvijaju vještine spretnosti i preciznosti. Praktično znanje koje stičemo na sekciji ima korelacijski međupredmetni odnos pa se tako usput uči gradivo iz kemije o homogenoj smjesi, o dekantiranju, o udjelu arsena u riži, zašto je važno potapanje riže i žitarica, zašto je voda u kojoj je riža bijela itd. Takođe, razgovaramo često o stereotipima i predrasudama budući da je riječ o vođenju domaćinstva“, naglašava nastavnica Lucija.

Jedan od ciljeva sekcije je da učenici prenesu ove vrijednosti u svoje obitelji pa tako često i u svome domu naprave neko jelo sa sekcije.

„Prve nedjelje adventa prikazali smo smo svoj rad lokalnoj zajednici kada smo pripremili krašuljake, cheescake, mafine i kolače s jabukama te ih odnijeli na izložbu. Posjetitelji izložbe su se mogli upoznati s našim aktivnostima, ali i provjeriti naš rad degustirajući naše kolače i kekse“, kazala je pedagogica Nina.

Plan rada sekcije predviđa razgovor o pripremi božićnih kolača, prostiranju blagovaonskog stola za Božić i dekoraciji, slaganju ubrusa, glačanju i pletenju. Najavljen je i razgovor o štednji, nepotrebnom gomilanju materijala i stvari, kroz radionicu recikliranja starih materijala i šivenje nekoliko novih kuhinjskih kecelja na šivaćoj mašini pomoću patchwork metode.

Ideja o osnivanju sekcije domaćinstva potekla je od Natalie, Sanda i Ivana, učenika ove škole koji su se prijavili za učešće u 4. eUPSHIFT radionici, osmislili koncept sekcije i dobili grant kojim su opremili prostoriju za sekciju. Bravo, đaci!