Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Učenici osnovnih škola u kojima se realizuje projekat “Fudbal3 za mir – Fudbal kao oružje društvene promjene i razvoja mladih ljudi” dobili su opremu koja će im pomoći u realizaciji ove jedinstvene metodologije koja koristi fudbal za društvene promjene i napredak u društvu. Ovaj projekat realizuje Genesis Project iz Banja Luke pod pokroviteljstvom Ambasade SAD< u BiH u osnovnim školama opština Busovača, Jajce i Vitez u Srednjobosanskom kantonu, a učesnici ovih zanimljivih obuka su djeca, od 11 do 14 godina, učenici ,,dvije škole pod jednim krovom”.

Projekat se ralizuje u partnerstvu sa nevladinom organizacijom FundLife, koja je svjetski lider u korištenju sporta kao instrumenta za društveni uticaj. FundLife je član FIFA-inog programa društveno odgovornog poslovanja pod nazivom “Fudbal za nadu” i djeluje pod pokroviteljstvom UEFA Fonda za djecu. Zanimljivo je da je u septembru, u okviru obuke, djecu podučavao Etienne Digout, mladi i strastveni fudbalski trener koji je u BiH došao direktno iz Arsenala. Naučene metode, učenici već polako vježbaju i promjenjuju.

Fudbal3 je jedinstven način igranja fudbala koji mijenja živote širom svijeta. Zasniva se se na načelu da su osnovne vrijednosti poput fair play-a, ravnopravnosti spolova, timskog rada, poštovanja i odgovornost jednako važne kao i fudbalske vještine.
Nazvan po “tri poluvremena”: razgovora prije utakmice, utakmice i razgovora nakon utakmice, Fudbal3 uključuje ključne životne lekcije u svaku utakmicu. U rodno izmješanim timovima, svi igrači zajedno donose odluku o pravilima koja će se primjenjivati tokom same utakmice. Nakon utakmice, osvrću se na svoje i ponašanja ostalih igrača na terenu, te dodjeljuju bodove kako za postignute golove tako i za fair play tokom utakmice, ali i za ponašanja pojedinih igrača tokom utakmice.
Kako se Fudbal3 igra bez klasičnog sudije, igrači moraju naučiti kako mirno riješiti eventualni sukob putem razgovora i dogovora. Tokom trajanja projekta, ukupno će biti obučeno 24 djece i 16 nastavnika i predstavnika stručne službe škole.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama