„Sva lica aktivizma 2.0“: Bolja promocija mladih muzičara u Prnjavoru

“Neosviještenost lokalne zajednice o važnosti promocije muzičkih djela”, inicijativa je mladog tima iz Prnjavora koji čine Nemanja Danojević, Ognjen Gajić, Nebojša Vuković, Katarina Ćelić, Maja Kitić i Anja Lukić i jedna je od 10 odabranih prijedloga u okviru projekta „Sva lica aktivizma 2.0“, a koji su dobili grant za realizaciju ideje.

“Za mlade muzičare ovaj korak izuzetno je važan u pogledu profesionalnijeg usavršavanja, kao i promocije i dostizanja većeg broja publike širom regije, time imajući priliku da prikažu i prezentuju svoj rad javnosti”, kaže Nemanja Danjević.

U okviru projekta „Sva lica aktivizma 2.0“, 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Tokom završnog dvodnevnog druženja održanog 15. i 16. jula u Petrovu kod Doboja, stručni žiri odabrao je 10 projektnih prijedloga koji su i realizovani uz pomoć granta u ukupnom iznosu od 15,000 KM.

“Ovim grantom smo ostvarili uslove za snimanje audio i video uradaka mladih muzičara. U zajednici se ovim grantom ostvaruje bolja promocija mladih muzičara te razvoj kulture među mladima”, kaže Nemanja.

Objašnjava da je ideja nastala iz prethodnog projekta izraženim željama učesnika vježbaone i njihovim potrebama, a mentori su im pomogli da jasno definišu problem.

“Ideju smo realizovali nabavkom opreme za snimanje, snimanjem određenog materijala te promocijom istog, a najveći izazov nam je bio izabrati samo jedan od problema mladih muzičara”.

U lokalnoj zajednici, ova inicijativa mladih je, ističe Nemanja, prihvaćena sa oduševljenjem i velikom dozom interesovanja naročito kod mladih. Naglašava da je ovo samo početak rada na ovoj temi, a mi se radujemo muzici koju će ovi mladi ljudi stvarati i budućim aktivnostima i sigurni smo da će se za njih čuti i mnogo dalje od Prnjavora!

Projekat realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).