“Sva lica aktivizma 2.0”: “Domaći podcast” mjesto za usavršavanje mladih novinara

„Obezbjeđivanje prostora za mlade novinare da uče i dokažu se“ naziv je jedne od 10 inicijativa koje se u okviru projekta  “Sva lica aktivizma 2.0.” dobile grant za realizaciju ideje.  Inicijativu su pokrenuli David Pavlović i Dejan Rađen nakon što su primjetili nedostatak praktične nastave za studente novinarstva i mlade koji žele da se bave novinarstvom. Uočili su i nemogućnost učenja javnog nastupa te  govora i dikcije. Kao rješenje za ovaj problem osmislili su podcast kao novu platformu u Banjaluci, ali veoma popularnu u svijetu. Na ovaj način žele omogućiti studentima i mladim novinarima da dođu u podcast, obučavaju se za nastup pred kamerama, i steknu neophodno iskustvo za rad u drugim medijima.

Dejan ističe da generalno prate podcaste i zanimaju ih slične teme, te su željeli i da se u svakodnevnom poslu, kreativno izraze i kreiraju svoj sadržaj. Cilj im je i da prenesu pozitivne domaće priče i da budu mjesto gdje će gosti/publika, dolaziti redovno da se motivišu, nešto novo nauče, čuju nove ideje, ali i da se nasmiju. U skladu s tom idejom, njihov podcast se zove jednostavno “Domaći podcast”

Dejan je menadžer omladinskog rada u PRONI Centru za omladinski razvoj, koji je radio na više od 20 različitih projekata, a David Pavlović je novinar koji je do sada radio u nekoliko medija. Uz dosadašnja iskustva i dinamične poslove, uspjeli su ostvariti mnoga poznanstva, koja će im pomoći da ugoste zanimljive ljude.

Ovaj podcast osvježenje je na medijskoj sceni Banjaluke i sigurno će pomoći studentima novinarstva da steknu prijeko potrebna praktična iskustva!

Kroz ovaj projekat, 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a stručni žiri odabrao je 10 projektnih prijedloga koji su i realizovani uz pomoć granta u ukupnom iznosu od 15,000 KM.

Projekat realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).