„Sva lica aktivizma 2.0“: Kako je Sara Racković očistila svoj grad od otpada!

Iako ima samo 15 godina, Sara Racković iz Srpca, aktivno volontira od svoje 12-te godine. Pohađa osnovnu školu, trenira folklor i odbojku već dugi niz godina, a ima i brojne druge  hobije u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Njen aktivizam vodi je ka uspjehu, pa nije ni čudo da je njena inicijativa “Nesavjesno odlaganje otpada na javnim površinama“, jedna od 10 odabranih projekata koji su dobili i budžet za realizaciju u sklopu projekta „Sva lica aktivizma 2.0“.

Kroz projekat „Sva lica aktivizma 2.0“, 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Tokom završnog dvodnevnog druženja održanog 15. i 16. jula u Petrovu kod Doboja, stručni žiri odabrao je 10 projektnih prijedloga, među kojima i Sarin, koji su i realizovani uz pomoć granta u ukupnom iznosu od 15,000 KM.

“Projekat koji smo realizovali u sklopu ovog konkursa je za moju zajednicu i mene od velikog značaja iz razloga što smo očistili i sredili kritične lokacije u gradu i samim tim omogućili ljudima prijatniji boravak na tim mjestima”, kaže Sara i ističe da je sama ideja nastala spontano i na brzinu.

“Kada sam čula za konkurs, prvo što mi je na pamet palo bio je otpad tako da je ta ideja ostala i do samog kraja. Moram naglasiti da nam je naš mentor Draško Stojčević iz Genesis Projecta mnogo pomogao, jer nam je ovo prvi projekat”.

Sara ističe da ona, kao ni prijataljice koje su dio njenog tima, nisu imali predznanje i da im je mentor bio od velike važnosti u samom procesu.

“Po meni, najveći izazov procesa je bio budžet i njegova izrada. Takođe, neke od prepreka sa kojima smo se susreli je pravljenje predračuna iz razloga što nam većina poslodovaca nije ukazivala povjerenje i smatrala je to kao neku zezanciju”, priča Sara.

Naglašava da im je u realizaciji ideje najveća podrška ukazana od strane volontera, te da odaziv bio van očekivanja. Ipak, za sada, ne vidi dugoročno rješenje problema otpada, jer smatra da je potrebno prvo promijeniti mentalitet i razmišljanje kod građana, što je dosta teško.

“S obzirom da smo nove u ovome i da sve ovo radimo po prvi put veoma smo zadovoljne kako je sve prošlo, jer na samom početku nismo očekivale ni da će nam inicijativa biti podržana. Naravno,ovo nije kraj i planiramo u budućnosti nastaviti sa ovakvim ili sličnim inicijativama. Meni kao aktivnom volonteru ovaj projekat je otvorio puno mogućnosti za uspjeh i motivaciju za još naporniji rad u okviru nevladinih organizacija i omladinskim centara!”, zaključuje Sara, a mi smo sigurni da ćemo za nju i njene aktivnosti u budućnosti tek čuti!

Projekat „Sva lica aktivizma 2.0“!„ realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).