“Sva lica aktivizma 2.0”: Više prilika za mlade u Srpcu

Inicijativa „Nedovoljna informisanost mladih o aktivnostima i prilikama koje im se pružaju na lokalnom i regionalnom nivou, te nedovoljna vidljivost“ koju su osmislili Jovana Janković i Ljubiša Popović iz Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca, jedna je od 10  odabranih projektnih prijedloga za koja su, u okviru projekta “Sva lica aktivizma 2.0” izdvojena sredstva za realizaciju.

Kroz ovaj projekat, 50 mladih osoba je  imalo priliku da učestvuje u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Deset odabranih inicijativa dobilo je  grant u ukupnom iznosu od 15.000 KM za realizaciju.

“Prateći trendove drugih omladinskih organizacija, vidjeli smo da imamo jedan nedostatak u odnosu na njih, a to je mjesto koje bi sažeto prikazalo šta sve radimo. Mi smo aktivni na društvenim mrežama, sve aktivnosti i akcije su ispraćene tamo. Međutim, web site nudi mnogo više. Tu bismo mogli pisati članke koji bi bili vidljivi u svakom trenutku. Sve bi bilo preglednije i bolje. Sigurna sam da bismo na taj način postali još prepoznatljiviji u našoj lokalnoj zajednici i skupili bismo više omladinaca, jer bi imali više informacija o nama, našem radu i prilikama koje im se nude”, objasnila je Jovana kako je došlo do ideje.

Kroz sam proces izrade web site-a, ističe, najveći izazov je bio pronaći adekvatnu osobu koja bi odradila sajt baš onako kako su to zamislili, što s obzirom na veliki broj aktivnosti koje obuhvataju, nije bilo nimalo jednostavno. U realizaciji zamišljenog, imali su punu podršku sa više strana.

“Mentori su bili tu da nas usmjere, sa njima smo prošli sve faze, od ideje do realizacije, te smo naučili mnoštvo korisnih informacija, a pomogli su nam i da se predstavimo u najboljem svjetlu. Uvijek smo imali i veliku podršku lokalne zajednice, tako da nije izostala ni ovog puta. Na svojoj internet stranici i društvenim mrežama su ispratili sve vijesti kad je u pitanju ovaj projekat”, kaže Jovana.

Ističe da je ovo tek početak, jer im je cilj da mladi budu kvalitetnije informisani i u toku sa svim mogućnostima koje im se pružaju (stipendije, obuke, treninzi, seminari).  Za dugoročno rješenje problema koji su prepoznali u svojoj lokalnoj zajednici smatra da je potrebno pružiti mladima što više sadržaja – aktivnosti i edukacija kako bi što kvalitetnije provodili slobodno vrijeme, a ujedno sticali vještine koje će im sigurno značiti nekad u budućnosti.

“Sigurno je da ćemo ih u vremenu koje slijedi dodatno motivisati, osnažiti i podstaći na aktivizam. Kroz osmišljavanje i sprovođenje akcija, mladi su pokretači aktivnosti koje dalje imaju uticaj na druge mlade, njihove vršnjake. Na ovaj način se podiže svijest o aktivizmu i mogućnostima koje nudi, te umrežavanju sa drugim mladima ili organizacijama, što u konačnici može dovesti i do značajnih promjena u zajednici i životu mladih ljudi. Takođe, jako bitna stvar jeste da kroz ovaj i slične projekte mladi stiču nova znanja i unapređuju vještine”, zaključuje Jovana.

Projekat realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).