“Sva lica aktivizma 2.0”: Zasukali rukave i očistili Ukrinu i autobusko stajalište

Mladi tim iz Prnjavora koji čine osnovci Dejan Vasić, Danilo Vasić i Kristina Miljković imao je želju da očisti svoj grad od smeća. Želju su pretvorili u inicijativu i prijavili su se za učešće u projektu “Sva lica aktivizma 2.0.” Njihov prijedlog “Ekologija – problem smeća” je odabran kao jedan od 10 za koja su, u okviru ovog projekta,  izdvojena sredstva za realizaciju.

Zahvaljujući grantu, vrijedni osnovci zasukali su rukave i zajedno organizovali dvije akcije čišćenja na dvije lokacije, rijeci Ukrini i na autobuskom stajalištu u Čorlama, a postavili su i pet novih kanti za smeće,

U svojoj akciji imali su podršku lokalne zajednice koja im je odobrila lokacije za postavljanje novih kanti, dok su im komunalni radnici obezbijedili prevoz i dovezli kante na željeno mjesto.

Dejan, Danilo i Kristina su kroz učešće u ovom projektu ostvatili svoju inicjativu, a i mnogo naučili, jer su imali priliku da učestvuju u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Deset odabranih inicijativa dobilo je  grant u ukupnom iznosu od 15.000 KM za realizaciju, među njima i njihova.

Projekat realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).