Sva lica aktivizma: 40 mladih snimaće filmove o bitnim temama u svojim lokalnim zajednicama

Realizacija projekta “Sva lica aktivizma”, a u koji su uključeni mladi od 15 do 30 godina iz Dragočaja, Čelinca, Srpca, Kotor Varoši, Laktaša i Prnjavora uspješno je počela. Projekat implementira Genesis Project iz Banjaluke, a njegov cilj je da učesnici nauče osnove novinarstva i građanskog aktivizma te snime svoj kratki film ili foto priču.

U projekat je uključeno 40 mladih iz navedenih opština koji su do danas su učestvovali na šest radionica u okviru kojih su naučili osnove novinarstva, građanskog aktivizma, snimanja mobilnim telefonom, osnove režije i montaže i pisanja scenarija.

Sve radionice održavaju se online, a nakon obuke, mladi će sami pokazati sve što su naučili kroz film ili foto priču, a najboljih pet autora će osvojiti tablet.

Mentori iz Genesis Project-a ističu da je ovaj vid online rada dosta teži od rada uživo, jer je uživo koncentracija učesnika na višem nivou, veća je interakcija između učesnika, mogućnost neverbalne komunikacije i slično.

«Međutim, ono što me oduševilo jesu upravo mladi, koji su (i pored svih nedostataka) prihvatili ovakav način rada i njihova svijest da se prilagode trenutnoj svjetskoj situaciji i ovakvom načinu rada kao jedinom mogućem. Njihova spremnost da uče o ovim temama i da se lično angažuju da bi ukazali na probleme u svojim lokalnim zajednicama, ali i probleme društva u cjelini, je nešto što mi vraća vjeru u budućnost! U narednom periodu nam ostaje da vidimo  kako će svoje (sjajne!) ideje “pretočiti” u filmove da bi poruke došle do očiju i ušiju šire javnosti», istakao je Ljubiša Vasić, jedan od mentora iz Genesis Project-a.

S njim se slaže i njegov kolega Draško Stojčević  koji kaže da online način rada komplikovaniji i samim tim teži u odnosu na direktan kontakt sa učesnicima, ali da je ipak veliki dio mladih prihvatio online komunikaciju kao nešto što je sasvim normalno i njima blisko.

«Iako je u početku bila prisutna određena doza nesigurnosti da se ukaže na probleme u njihovim lokalnim zajednicama, većina učesnika je shvatila koje su to teme kojima žele da se bave i koji su problemi u njihovim lokalnim zajednicama na koje žele da ukažu svojim kratkim filmovima. To je jako ohrabrujuće i znak da mladi mogu da se angažuju i da im samo treba prostora kako bi mogli da promovišu svoje ideje», kazao je Stojčević.

Projekat “Sva lica aktivizma” se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), a koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).