Svečano promovisan projekat u Travniku

Svečana promocija projekta „Promocija mira i sigurnosti kroz edukativne, interaktivne, pozorišne predstave u osnovnim školama / Sigurni učenici – Rodno odgovorne škole” održana je danas u Travniku u amfiteatru OŠ „Travnik”. Promocija je obilježena izvođenjem predstave „Prijatelji se ne dodaju, nego se stiču“ koja se realizuje u sklopu ovog projekta kojeg implementira NVO Genesis Project uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative , te uz odobrenje i saglasnost Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona.

Promociji su prisustvovali predstavnici Kanadske ambasade, uključujući i njenu ekselenciju Isabelle Poupart, ambasadoricu Kanade za Bosnu i Hercegovinu , te gospodin David Morgan, zamjenik direktora Odjeljenja za jugoistočnu Evropu i Evroaziju Ministarstva Vanjskih poslova Kanade, Katica Čerkez ministrica obrazovanja, nauke, kulture i športa Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona i drugi predstavnici kantonalne vlade.

Ovaj projekat i predstava izdvajaju se po aktuelnosti teme i činjenici da je ideja za njihovom realizacijom potekla od nastavnog osoblja i učenika osnovnih škola širom Kantona Središnja Bosna/Srednjobosanskog kantona, koji su primjetili nedostatke u znanjima i vještinama kod svojih učenika, a koji bi im pomogli da se pravilnije ponašaju u „virtualnom svijetu“. Kroz predstavu se učenicima postavljaju pitanja: koliko imate lajkova na Fejsbuku; imate li Fejsbuk prijatelje koje lično ne poznajete, da li ste dobijali čudne ili neprijatne poruke sa nepoznatih profila? Činjenica je da komuniciranje putem društvenih mreža nosi brojne prednosti, ali i opasnosti. Naročito za tinejdžere. Upravo su ove opasnosti tema naše predstave.

Uvjereni smo da će djeca koja pogledaju predstavu i koja budu direktno učestvovala u direktnoj razmjeni informacija o rodnoj ravnopravnosti podići nivo svijesti o navedenim temama i da će naučiti kako da zaštite sebe, ali i ljude oko sebe, prvenstveno od opasnosti koje nam dolaze sa interneta.
Nadamo se da ćete se uvjeriti i sami i svojim prisustvom u utorak u Travniku uveličati promociju ovog edukativnog projekta i objavom u vašem mediju pružiti podršku učenicima koji u njemu učestvuju!