“Svi imamo slične izazove i zato nam treba više ovakvih projekata”, zaključili mladi

Završni događaj za 5. eUPSHIFT radionicu u BiH okupio je 35 mladih uzrasta od 13 do 19 godina iz opština Višegrad, Zvornik, Rudo, Kalinovik, Šekovići, Milići, Bijeljina, Foča i Šamac. Kroz druženje i razmjenu ideja, učesnici i učesnice su primjetili da svi imaju iste ili slične probleme i izazove u svojim gradovima i selima.

Kroz radionice upoznavanja u malim grupama i timske prezentacije, mladi iz 9 timova sa 5. eUPSHIFT radionice zajedno su učili i sticali nova prijateljstva. “Ovo nam je trebalo, da se uživo družimo i učimo, poslije toliko vremena odvojenosti”, rekla je učesnica UPSHIFT-a te dodala da se najljepša prijateljstva ipak stiču druženjem uživo, a ne online. Neke od tema kojima su se mladi bavili na 5. eUPSHIFT radionici su:

  • Kako bismo mogli edukovati mlade o lošem uticaju igara na sreću?

  • Kako bismo mogli podstaći razvijanje svijesti o zdravom načinu ishrane kod djece i mladih u Kalinoviku?

  • Kako bismo mogli da djeca imaju više prilika za kreativne i edukativne aktivnosti u prirodi u slobodno vrijeme?

  • Kako bismo smanjili prisutnost nasilja i podigli svijest o samom postojanju nasilja i njegovim posljedicama u adolescentskim partnerskim vezama?

Radionicu o finansijskoj pismenosti sa mnoštvom novih pojmova i kvizom mladima je približila direktorica Humanitarne organizacije “Genesis Project”, Dijana Pejić. Ona je posavjetovala ove mlade ljude da ulažu u svoje obrazovanje, razvijaju vještine koje se traže na tržištu i provode vrijeme sa ljudima od kojih mogu da uče. U ime UNICEF-a u BiH prisutnima se obratila Amila Madžak, voditeljica programa za adolescente i mlade, i pozvala sve da se pridruže platformi U-Report, alatu pomoću kojeg UNICEF komunicira sa mladima širom svijeta.

UPSHIFT program u u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH.

Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina

Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina