Tim iz Gradiške osvojio 3.000 KM za realizaciju ideje o zaštiti životne sredine

“Kroz radionice, edukacije, akcije pošumljavanja i recikliranja u svakom smislu, pokušaćemo mladima, a naravno i svim drugim zainteresovanim u našoj zajednici, približiti ekologiju i njen značaj za cjelokupno društvo. Motivisaćemo ih da volontiraju i aktiviraju se. Spremile smo i neka iznenađenja za učesnike”, ističu Nina Pilipović, Nataša Gluvić i Anastasija Katić, koje su dio Tima 6 iz Gradiške čija je ideja “Kako bismo mogli da zaštitimo i očuvamo životnu sredinu, te da se ona ozbiljno shvati u zajednici?” osvojila 3.000 KM na trećoj eUPSHIFT radionici.

Njihova ideja, jedna je od pet koje je žiri odlučio nagraditi u konkurenciji od ukupno 12 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo. Pored grantnih sredstava, za ove timove biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od tri mjeseca.

Kroz treću eUPSHIFT radionicu, svi timovi su imali zadatak da prepoznaju problem u svojoj lokalnoj zajednici te ponude ideju, odnosno rješenje za isti.

“Ideju o očuvanju i zaštiti životne sredine, kao i podizanju svijesti mladih o ekologiji, smo prepoznale kao problem, jer smo uvidjele koliko je ta tema nerazumljiva u našoj zajednici i još uvijek je apstraktna”, kažu Nina, Nataša i Anastasija.

“Važno je da mladi ljudi učestvuju u raznim radionicama kako bi stekli nova iskustva, vještine, poznanstva i jednostavno probali nešto novo, dok još uvijek nemaju mnogo obaveza (period osnovne i srednje škole). Na ovakvim radionicama se razvijaju kreativne i intelektualne sposobnosti mladih. Jedino je potrebna želja za ostvarenjem cilja i motivacija da se savladaju eventualne prepreke do rješenja”, poručuju one.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.  Treću eUPSHIFT radionicu u BiH realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.  Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:  https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina  https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/