Tim iz Prnjavora osvojio 3.000 KM za realizaciju ideje o poboljšanju muzičkog usavršavanja

“Ova nagrada za nas predstavlja veliku šansu i mogućnost za unapređenje lokalne zajednice, kako u ekonomskom, tako i u kulturnom i društvenom smislu, i naravno, jednu izuzetnu priliku za naše sugrađane, a prvenstveno mlade, da ostvaruju svoje ciljeve i ambicije”, ističu Nemanja Danojević, Katarina Ćelić, Maja Kitić i Ognjen Gajić  koji su dio Tima 3 iz Prnjavora čija je ideja “Kako doći do adekvatnog rješenja za uskraćeno muzičko usavršavanje?” osvojila 3.000 KM na trećoj eUPSHIFT radionici.

Njihova ideja, jedna je od pet koje je žiri odlučio nagraditi u konkurenciji od ukupno 12 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo. Pored grantnih sredstava, za ove timove biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od tri mjeseca.

“Našu ideju ćemo realizovati uz podršku lokalne zajednice. Novac od nagrade ćemo uložiti u opremu za vježbaonu u kojoj ćemo pružati usluge poput časova instrumenata, pjevanja te razne muzičke radionice i druženja. Naša očekivanja su da će se veliki broj kako mladih tako i odraslih ljudi prijaviti i biti dio naše vježbaone te da ćemo uspjeti oformiti što više mužičara”, kažu mladi iz Tima 3 iz Prnjavora.

Kroz treću eUPSHIFT radionicu, svi timovi su imali zadatak da prepoznaju problem u svojoj lokalnoj zajednici te ponude ideju, odnosno rješenje za isti. Nemanja, Katarina, Maja i Ognjen su prepoznali onemogućeno muzičko usavršavanje kao problem, jer isti sputava i njih u ostvarivanju ambicija.

“Veoma je važno da mladi budu dio ovakvih radionica, jer to za njih predstavlja jedno veoma poučno iskustvo i priliku za ostvarivanje. Takođe, ovakve radionice predstavljaju rad u oblastima sa kojima se nisu susretali kroz formalno obrazovanje”, poručuju oni.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.  Treću eUPSHIFT radionicu u BiH realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske.  Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:  https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina  https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/