Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Ukupno 30 nastavnika učestvovalo je na treninzima o prevenciji vršnjačkog nasilja održanim u osnovnim školama u Tesliću i Bijeljini. Treninzi su realizovani u okviru projekta „Jačanje kapaciteta profesionalaca u obrazovanju u prevenciji, identifikaciji i odgovoru na slučajeve nasilja u osnovnim školama“ koji je dio velikog regionalnog programa pod nazivom ‘Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj’ kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od 5 miliona eura, a provodi Fond za djecu Ujedinjenih nacija – UNICEF u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Srbiji, Kosovu (UNSCR 1244), Albaniji i Turskoj. Ovaj projekat realizuje „Genesis Project“ kao jedan od partnera UNICEF-a, a biće realizovan u 21 opštini.

Treninzi, na kojima se diskutovalo o različitim metodama prevencije vršnjačkog nasilja i vještinama komunikacije samo su dio projekta u okviru kojeg će ciljane grupe biti obaviještene o oblicima, uzrocima i posljedicama nasilja te kako prijaviti i reagovati na nasilje. Nastavnici i učenici identifikovaće i organizovati posebne aktivnosti prevencije nasilja, a radiće se na jačanju kapaciteta stručnjaka u obrazovanju kroz realizaciju aktivnosti prevencije nasilja u ukupno 24 osnovne škola. Kao rezultat toga, školske sigurnosne mreže biće uspostavljene u svim osnovnim školama, te će kroz njih biti odgovoreno u slučajevima nasilja.

Iskustvo i najbolje prakse programa prevencije nasilja koje zajednički provode „Genesis Project“, UNICEF i nadležna ministarstva prosvjete, kao i preporuke dokumentovane u realizovanim istraživanjima, korišteni su za osmišljavanje aktivnosti prevencije nasilja.

Ciljevi regionalnog programa, čiji je sastavni dio i ovaj projekat, su: osnažiti civilno društvo kako bi se bolje pratilo ostvarenje dječjih prava, unaprijediti inkluzivne i inovativne usluge u civilnom društvu i povećati podršku civilnog društva zaštiti djece od nasilja i socijalnoj inkluziji djece sa teškoćama u razvoju.

„Genesis Project“, kao jedan od partnera UNICEF-a, učestvuje u realizaciji regionalnog programa pod nazivom “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj”. Sredstva za realizaciju programa su obezbijedili Evropska unija i UNICEF.

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama