Učenici prezentovali Akcioni plan u Velikoj Kladuši

Okrugli sto i prezentacija rezultata istraživanja i akcionog plana u okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“, koji pod pokroviteljstvom UNICEF BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project, održani su juče popodne u Velikoj Kladuši.

Prezentaciji, koju su održali članovi istraživačke grupe, učenici Kenan Subašić i Elvedin Džihanović, prisustvovali su predstavnici opštine Velika Kladuša, Foruma bezbjednosti Velika Kladuša, Spis Komisije Velika Kladuša, predstavnici policije i škola u ovom gradu, kao i mladi koji su učestvovali u istraživanju.
Kenan i Elvedin dio su istraživačkog tima učenika, uzrasta 15 do 19 godina, koji su od septembra prošle godine učestvovali na radionicama i anketirali svoje vršnjake o temama prevencije nasilja i smanjenja rizika od oružja.
Oni su predstavili akcioni plan “Video nadzorom do sigurnog okruženja”, čiji je cilj nabavka i postavka video kamera u Prvoj srednjoj školi u Velikoj Kladuši.

Lokalni koordinator, pedagog Eldina Goletić Keranović, ističe da su učenici sami osmislili akcioni plan i utvrdili da bi postavljanje video nadzora dovelo do sigurnijeg okruženja.

Za realizaciju ovog projekta UNICEF BiH obezbjediće 3.000 KM, a na okruglom stolu razgovaralo se u mogućnostima sufinansiranja, kako od strane opštine, tako i od drugih donatora.

Učesnicima okruglog stola prezentovani su i Jednominutni filmovi koje su učenici snimili u okviru projekta u Velikoj Kladuši, a koji govore o problemima nasilja i rizicima upotrebe oružja.

Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“ realizuje se od 1. jula prošle godine u šest opština BiH i 16 osnovnih škola u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a završava se u junu ove godine.