Učenici u Višegradu snimaju dva kratka filma o ekološkim temama

Preko 40 učenika iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ u Višegradu učestovovalo je u edukativnim onlajn radionicama o održivom iskorišćavanju vodenih resursa, očuvanju biodiverziteta i vrijednostima prirodnog i kulturnog nasljeđa, kao i u radionicama o snimanju kratkih filmova, tokom kojih su naučili osnove režiranja, snimanja, montiranja i pisanja scenarija te kako snimiti videozapis na telefonu.

Ove radionice organizovali su i vodili mentori iz organizacije Genesis Project iz Banjaluke, a znanje koje su učenici stekli moći će odmah i praktično primijeniti, jer će tokom narednih sedmica imati priliku da snime dva kratka filma na temu svega što su naučili.

Ove aktivnosti dio su projekta „Kratka škola filma i snimanje dva kratka, edukativna filma za potrebe škola u Višegradu“ koji realizuje Genesis Project pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU) kroz „Projekat upravljanja vodama u slivu rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

U okviru projekta, svakoj školi biće donirani laptop računar i HD kamera. Nakon što su učenici obučeni kako da snime i edituju film, moći će to u budućnosti da rade u svojoj školi koristeći ovu opremu.

«Učenici, polaznici programa edukacije kroz interaktivne, edukativne online radionice će, u saradnji sa svojim razrednima starješinama, vršiti dalji prenos znanja stečenih na radionicama na svoje drugare iz odjeljenja. S obzirom na to da su teme kao što su vrijednosti prirodnog i kulturnog nasljeđa, održivo iskorišćavanje vodenih resursa, očuvanje biodiverziteta, itd. jako srodne temama zaštite okoline na časovima odjeljenske zajednice, upravo ti časovi mogu da posluže za dalju replikaciju stečenih znanja i prenošenje edukativnih poruka na daleko veći broj učenika od prvobitno edukovanih 40 đaka», rekao je Draško Stojčević, jedan od četiri mentora iz Genesis Projecta.

Snimljeni filmovi biće dostupni i na You Tube kanalu Genesis Projecta.