Unaprijediti uslove za zdravo odrastanje

“Školsko dvorište – sigurno mjesto za druženje, igru, odrastanje i odmor”, naziv je Akcionog plana koji je danas u opštini Laktaši predstavila učenica Nataša Brestovac. Nataša je član istraživačke petnaestočlane grupe mladih starosti od 15 do 19 godina, koji su od septembra u opštini Laktaši aktivno učestvovali u projektu “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja”.
Predvođeni koordinatorom, socijalnom radnicom Bojanom Filipović, učenici su kroz brojne radionice i ankete utvrdili da se mladi u njihovoj opštini ne osjećaju sigurno, kao i da im nedostaje sportskih sadržaja, uređenih terena i mjesta za druženje i igru. 

Nataša je prezentovala i njihov prijedlog za poboljšanje ovakve situacije, a to je unaprijeđenje uslova za zdravo odrastanje djece u Glamočanima kroz opremanje školskog dvorišta sadržajima za rekreaciju, sport i odmor.

U ovu svrhu UNICEF BiH, koji je sa Kraljevinom Švedskom pokrovitelj ovog projekta doniraće 3000 KM, a kako je Nataša naglasila svaka pomoć za realizaciju ove ideje, mladima je dobro došla.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović pohvalio je projekat i inicijativu mladih i zahvalio se UNICEF-u na saradnji i podršci ne samo na ovom, već i na drugim projektima koji su realizovani u ovoj opštini.
Projekat i prezentaciju podržala je i predsjednica Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević koja je istakla da je programom rada Skupštine opštine planirano donošenje nove strategije omladinske politike u koju će uvrstiti neke od preporuka istraživanja. Samo riječi hvale za mlade istraživače imao je i Radoslav Savanović, direktor Osnovne škole u Trnu “Desanka Maksimović”, koja je učestvovala u projektu.

U okviru prezentacije prikazano je i osam Jednominutnih filmova koje su osmislila i kreirala djeca u opštini Laktaši, a koji govore o temama projekta, odnosno problemima nasilja i oružja.

Projekat “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja” implementira Genesis Project, a realizuje se u šest opština i šesnaest škola u Bosni i Hercegovini, među kojima su i Laktaši.