Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Čišćenje grada od smeća, oživljavanje grada umjetnošću, povećanje bezbjednosti u saobraćaju za mlade, destigmatizacija atipičnih osoba u društvu, više prostora za mlade novinare, više informacija o prilikama za mlade, podizanje svijesti o štetnosti opijanja kod mladih te više prostora za promociju muzike…. Sve su to ideje, za čiju su realizaciju su, u okviru projekta  “Sva lica aktivizma 2.0.” izdvojena sredstva od ukupno 15. 000 KM.

Riječ je o projektu kroz koji je 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, a stručni žiri je na kraju odabrao 10 prijedloga koji su dobili grant.

Zasukali rukave i očistili Ukrinu i autobusko stajalište

Mladi tim iz Prnjavora koji čine osnovci Dejan Vasić, Danilo Vasić i Kristina Miljković imao je želju da očisti svoj grad od smeća. Želju su pretvorili u inicijativu “Ekologija – problem smeća”  i prijavili su se za učešće u projektu “Sva lica aktivizma 2.0.” .

Zahvaljujući grantu, vrijedni osnovci zasukali su rukave i zajedno organizovali dvije akcije čišćenja na dvije lokacije, rijeci Ukrini i na autobuskom stajalištu u Čorlama, a postavili su i pet novih kanti za smeće.

“Domaći podcast” mjesto za usavršavanje mladih novinara

Inicijativu „Obezbjeđivanje prostora za mlade novinare da uče i dokažu se“  su pokrenuli David Pavlović i Dejan Rađen iz Banjaluke nakon što su primjetili nedostatak praktične nastave za studente novinarstva i mlade koji žele da se bave novinarstvom. Kao rješenje za ovaj problem osmislili su “Domaći podcast”  kroz koji se studenti i mladi mogu obučavati se za nastup pred kamerama, i steći neophodno iskustvo za rad u drugim medijima, a istovremeno predstavlja pravo osvježenje na medijskoj sceni.

Više prilika za mlade u Srpcu

Inicijativa „Nedovoljna informisanost mladih o aktivnostima i prilikama koje im se pružaju na lokalnom i regionalnom nivou, te nedovoljna vidljivost“ koju su osmislili Jovana Janković i Ljubiša Popović iz Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca imala je za cilj da mladi budu kvalitetnije informisani i u toku sa svim mogućnostima koje im se pružaju (stipendije, obuke, treninzi, seminari). To će sada biti i moguće, jer će se sve potrebne informacije nalaziti na jednom mjestu, odnosno na web sajtu koji je pokrenut zahvaljujući grantu, a koji možete da pogledate ovdje.

Mladima povećati svijest o štetnosti alkohola!

“Veoma sam srećan što je baš moj projekat izabran kao jedan od najboljih, a bilo je mnogo dobrih i kvalitetnih ideja”, skromno ističe Nemanja Balaban iz Laktaša, čija je inicijativa „Povećano opijanje kod mladih ljudi“ dobila priliku za realizaciju. Tema projekta je bilo povećanje alkoholizma kod mladih. Svjestan da je ovaj problem sve više oko nas i uvidjevši to i u svom društvu, Nemanja je došao na ideju da mladim ljudima kroz jedan kratki film ukaže koliko alkohol može biti štetan za njih i do kakvih posljedica može da dovede.

Animirali mlade da se pridruže pozorištu

Milica Kalamanda, Kristina Teinović, Kristina Milojčić, Lana Miljanović i Miloš Smiljić smatrali su da u Kotor Varošu nema dovoljno zainteresovanosti za kulturu. Zbog toga su osmislili projekat  „Nezainteresovanost lokalne zajednice za kulturu“, a realizovali su ga kroz predstavu “Evgenije Onjegin” kojom su željelji animirati mlade da se pridruže njihovom pozorištu. U tome su i  uspijeli i, kako kažu, nastavljaju se baviti ovom temom!

Umjetnost je oživjela Čelinac

Zorana Knežević, Tijana Janković i Stoja Šikanjić čine mladi tim iz Čelinca čiji je cilj bio da ožive svoju lokalnu zajednicu umjetnošću. U tome su i uspijele zahvaljujući učešću u projektu „Sva lica aktivizma 2.0“. Istakle su da su, zahvaljujući grantu, proširile kulturno i umjetničko znanje kod mladih, te su mnogi dobili priliku da pokažu kreativnost, talenat i svoju maštovitost. Ostvarili su svoje ciljeve, ali će nastaviti sa sličnim radom i u budućnosti.

Korak ka destigmatizaciji atipičnih osoba

Među odabranim prijedlozima je i inicijativa “Inkluzija za sve” koju je osmislio tim iz Banjaluke koji čine Aleksandar-Rade Ćorović, Anastasija Ćorović i Vladimir Miljević.  

“Ova incijativa znači mnogo za nas s obzirom da smo dobili priliku da komuniciramo sa veoma bitnim akterima ispred atipičnih populacija u našoj lokalnoj zajednici, te ostvarimo bitne kontakte sa njihovim predstavnicima i predstavnicama. Većini njih je bilo veoma drago učestovati na aktivnostima i pokazati svoje umijeće i znanja. Sa druge strane, predstavnicima i predstavnicama udruženja je bilo drago da postoje eksterno zainteresovane osobe za njihove svakodnevne izazove, prilike, prepreke i probleme”, istakao je Aleksandar i naveo da će nastaviti sa ovakvim inicijativama u budućnosti.

Kako je Sara Racković očistila svoj grad od otpada

Iako ima samo 15 godina, Sara Racković iz Srpca, aktivno volontira od svoje 12-te godine. Njen aktivizam vodi je ka uspjehu, pa nije ni čudo da je njena inicijativa “Nesavjesno odlaganje otpada na javnim površinama“, jedna od 10 odabranih projekata koji su dobili i budžet za realizaciju.  U realizaciji ideje najveća podrška ukazana od strane volontera, te je odaziv bio van očekivanja.

“Meni, kao aktivnom volonteru, ovaj projekat je otvorio puno mogućnosti za uspjeh i motivaciju za još naporniji rad u okviru nevladinih organizacija i omladinskih centara!”, poručila je Sara.

Bolja promocija mladih muzičara u Prnjavoru

“Neosviještenost lokalne zajednice o važnosti promocije muzičkih djela”, inicijativa je mladog tima iz Prnjavora koji čine Nemanja Danojević, Ognjen Gajić, Nebojša Vuković, Katarina Ćelić, Maja Kitić i Anja Lukić. Zahvaljujući grantu, ostvarili su uslove za snimanje audio i video uradaka mladih muzičara što će omogućiti njihovu bolju promociju te razvoj kulture među mladima. U lokalnoj zajednici, ova inicijativa je, kako ističe Nemanja Danojević, prihvaćena sa oduševljenjem i velikom dozom interesovanja naročito kod mladih. Ovo je samo početak rada na ovoj temi, poručuju iz ovog tima!

Bezbjedniji saobraćaj za mlade

Tim koji čine Nikola Ćopić, Anes Opardija, Saša Ostojić i Milan Šekara iz Banjaluke želelji su svojom inicijativom „Sigurnost u saobraćaju“ povećati bezbjednost u saobraćaju. Grant im je omogućio da izrade video zapis visokog kvaliteta koji je distribuiran putem društvenih mreža koje koriste mladi ljudi, odnosno kategorija koja je najviše pogođena problematikom bezbjednosti (od 18 do 30 godina starosti) u saobraćaju, a kojoj je posvećeno najmanje pažnje. Video pogledajte ovdje.

Projekat “Sva lica aktivizma 2.0.” realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.