Upoznajte sva lica aktivizma: Mladi koji su napravili promjene u svojim zajednicama

Čišćenje grada od smeća, oživljavanje grada umjetnošću, povećanje bezbjednosti u saobraćaju za mlade, destigmatizacija atipičnih osoba u društvu, više prostora za mlade novinare, više informacija o prilikama za mlade, podizanje svijesti o štetnosti opijanja kod mladih te više prostora za promociju muzike…. Sve su to ideje, za čiju su realizaciju su, u okviru projekta  “Sva lica aktivizma 2.0.” izdvojena sredstva od ukupno 15. 000 KM.

Riječ je o projektu kroz koji je 50 mladih osoba je učestvovalo u radionicama, mentorskim sesijama i dijalozima koje je organizovao Genesis Project iz Banjaluke, a čiji je cilj bio da mladi osmisle svoje projekte, odnosno zagovaračke inicijative ili aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, a stručni žiri je na kraju odabrao 10 prijedloga koji su dobili grant.

Zasukali rukave i očistili Ukrinu i autobusko stajalište

Mladi tim iz Prnjavora koji čine osnovci Dejan Vasić, Danilo Vasić i Kristina Miljković imao je želju da očisti svoj grad od smeća. Želju su pretvorili u inicijativu “Ekologija – problem smeća”  i prijavili su se za učešće u projektu “Sva lica aktivizma 2.0.” .

Zahvaljujući grantu, vrijedni osnovci zasukali su rukave i zajedno organizovali dvije akcije čišćenja na dvije lokacije, rijeci Ukrini i na autobuskom stajalištu u Čorlama, a postavili su i pet novih kanti za smeće.

“Domaći podcast” mjesto za usavršavanje mladih novinara

Inicijativu „Obezbjeđivanje prostora za mlade novinare da uče i dokažu se“  su pokrenuli David Pavlović i Dejan Rađen iz Banjaluke nakon što su primjetili nedostatak praktične nastave za studente novinarstva i mlade koji žele da se bave novinarstvom. Kao rješenje za ovaj problem osmislili su “Domaći podcast”  kroz koji se studenti i mladi mogu obučavati se za nastup pred kamerama, i steći neophodno iskustvo za rad u drugim medijima, a istovremeno predstavlja pravo osvježenje na medijskoj sceni.

Više prilika za mlade u Srpcu

Inicijativa „Nedovoljna informisanost mladih o aktivnostima i prilikama koje im se pružaju na lokalnom i regionalnom nivou, te nedovoljna vidljivost“ koju su osmislili Jovana Janković i Ljubiša Popović iz Udruženja građana „C.E.Z.A.R.“ iz Srpca imala je za cilj da mladi budu kvalitetnije informisani i u toku sa svim mogućnostima koje im se pružaju (stipendije, obuke, treninzi, seminari). To će sada biti i moguće, jer će se sve potrebne informacije nalaziti na jednom mjestu, odnosno na web sajtu koji je pokrenut zahvaljujući grantu, a koji možete da pogledate ovdje.

Mladima povećati svijest o štetnosti alkohola!

“Veoma sam srećan što je baš moj projekat izabran kao jedan od najboljih, a bilo je mnogo dobrih i kvalitetnih ideja”, skromno ističe Nemanja Balaban iz Laktaša, čija je inicijativa „Povećano opijanje kod mladih ljudi“ dobila priliku za realizaciju. Tema projekta je bilo povećanje alkoholizma kod mladih. Svjestan da je ovaj problem sve više oko nas i uvidjevši to i u svom društvu, Nemanja je došao na ideju da mladim ljudima kroz jedan kratki film ukaže koliko alkohol može biti štetan za njih i do kakvih posljedica može da dovede.

Animirali mlade da se pridruže pozorištu

Milica Kalamanda, Kristina Teinović, Kristina Milojčić, Lana Miljanović i Miloš Smiljić smatrali su da u Kotor Varošu nema dovoljno zainteresovanosti za kulturu. Zbog toga su osmislili projekat  „Nezainteresovanost lokalne zajednice za kulturu“, a realizovali su ga kroz predstavu “Evgenije Onjegin” kojom su željelji animirati mlade da se pridruže njihovom pozorištu. U tome su i  uspijeli i, kako kažu, nastavljaju se baviti ovom temom!

Umjetnost je oživjela Čelinac

Zorana Knežević, Tijana Janković i Stoja Šikanjić čine mladi tim iz Čelinca čiji je cilj bio da ožive svoju lokalnu zajednicu umjetnošću. U tome su i uspijele zahvaljujući učešću u projektu „Sva lica aktivizma 2.0“. Istakle su da su, zahvaljujući grantu, proširile kulturno i umjetničko znanje kod mladih, te su mnogi dobili priliku da pokažu kreativnost, talenat i svoju maštovitost. Ostvarili su svoje ciljeve, ali će nastaviti sa sličnim radom i u budućnosti.

Korak ka destigmatizaciji atipičnih osoba

Među odabranim prijedlozima je i inicijativa “Inkluzija za sve” koju je osmislio tim iz Banjaluke koji čine Aleksandar-Rade Ćorović, Anastasija Ćorović i Vladimir Miljević.  

“Ova incijativa znači mnogo za nas s obzirom da smo dobili priliku da komuniciramo sa veoma bitnim akterima ispred atipičnih populacija u našoj lokalnoj zajednici, te ostvarimo bitne kontakte sa njihovim predstavnicima i predstavnicama. Većini njih je bilo veoma drago učestovati na aktivnostima i pokazati svoje umijeće i znanja. Sa druge strane, predstavnicima i predstavnicama udruženja je bilo drago da postoje eksterno zainteresovane osobe za njihove svakodnevne izazove, prilike, prepreke i probleme”, istakao je Aleksandar i naveo da će nastaviti sa ovakvim inicijativama u budućnosti.

Kako je Sara Racković očistila svoj grad od otpada

Iako ima samo 15 godina, Sara Racković iz Srpca, aktivno volontira od svoje 12-te godine. Njen aktivizam vodi je ka uspjehu, pa nije ni čudo da je njena inicijativa “Nesavjesno odlaganje otpada na javnim površinama“, jedna od 10 odabranih projekata koji su dobili i budžet za realizaciju.  U realizaciji ideje najveća podrška ukazana od strane volontera, te je odaziv bio van očekivanja.

“Meni, kao aktivnom volonteru, ovaj projekat je otvorio puno mogućnosti za uspjeh i motivaciju za još naporniji rad u okviru nevladinih organizacija i omladinskih centara!”, poručila je Sara.

Bolja promocija mladih muzičara u Prnjavoru

“Neosviještenost lokalne zajednice o važnosti promocije muzičkih djela”, inicijativa je mladog tima iz Prnjavora koji čine Nemanja Danojević, Ognjen Gajić, Nebojša Vuković, Katarina Ćelić, Maja Kitić i Anja Lukić. Zahvaljujući grantu, ostvarili su uslove za snimanje audio i video uradaka mladih muzičara što će omogućiti njihovu bolju promociju te razvoj kulture među mladima. U lokalnoj zajednici, ova inicijativa je, kako ističe Nemanja Danojević, prihvaćena sa oduševljenjem i velikom dozom interesovanja naročito kod mladih. Ovo je samo početak rada na ovoj temi, poručuju iz ovog tima!

Bezbjedniji saobraćaj za mlade

Tim koji čine Nikola Ćopić, Anes Opardija, Saša Ostojić i Milan Šekara iz Banjaluke želelji su svojom inicijativom „Sigurnost u saobraćaju“ povećati bezbjednost u saobraćaju. Grant im je omogućio da izrade video zapis visokog kvaliteta koji je distribuiran putem društvenih mreža koje koriste mladi ljudi, odnosno kategorija koja je najviše pogođena problematikom bezbjednosti (od 18 do 30 godina starosti) u saobraćaju, a kojoj je posvećeno najmanje pažnje. Video pogledajte ovdje.

Projekat “Sva lica aktivizma 2.0.” realizuje organizacija „Genesis Project“ iz Banjaluke, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).