UPSHIFT ZAVRŠNI DOGAĐAJ: Pobjednici UPSHIFT radionica u Termama Ozren predstavili svoje projekte

Završni događaj za UPSHIFT radionice koje su održane tokom 2023. godine u Bosni i Hercegovini, okupio je 70 mladih uzrasta od 13 do 24 godina iz 23 lokalne zajednice širom države. Učesnici i učesnice su tokom tri dana zajedno učili, družili se, razmjenjivali ideje i predstavili sve ono što su radili u prethodnoj godini.

UPSHIFT program ima za cilj da osnaži i edukuje mlade, kako bi osmislili rješenja za probleme u svojim zajednicama. Tokom 2023. godine UPSHIFT metodologiju izučilo je ukupno 123 mladih, na tri UPSHIFT radionice:

  • Zajednička UPSHIFT radionica Bosna i Hercegovina i Republika Srbija;
  • eUPSHIFT Korak dalje;
  • eUpshift Mladi za čist zrak.

U kompleksu „Terme Ozren“ u periodu od 24. do 26. januara okupili smo pobjednike UPSHIFT-a kako bi nam predstavili sve ono što su uradili prilikom realizacije svojih projekata.

Na početku prvog dana našim UPSHIFT-erima su se obratili predstavnici UNICEF-a Bosna i Hercegovina Veronika Vashchenko, Deputy Representative UNICEF i Amila Madžak, Adolescent Development and Participation officer at UNICEF Bosnia and Herzegovina.

“Veliko mi je zadovoljstvo da vas sve pozdravim ispred UNICEF-a i da vam čestitam, jer je vaša ideja jedna od 800 ideja koje su bile pobjedničke i osvojile grantove. Svi vi ste prepoznali mnoštvo različitih problema u svojim lokalnim zajednicama i doprinijeli ste njihovom rješavanju. Ono što je meni veoma važno, kao dugogodišnjoj članici UNICEF-a širom svijeta, su projekti poput vaših koji traže suštinsko uključivanje mladih ljudi, njihovu participaciju i rješavanje problema u lokalnim zajednicama. Obratili ste nam se s veoma različitim idejama koje su uključivale zaštitu okoliša, probleme sa zdravljem, obrazovne projekte koji rješavaju veoma bitne probleme i upravo ti projekti su za mene jedna velika inspiracija. Ono što je veoma bitno UNICEF-u je da pokuša da pomogne mladim ljudima i da ih pripremi za tržište rada, da vas obuči životnim vještinama kao što su kritičko razmišljanje, rad u timu, mirno rješavanje konflikta, pravilna komunikacija, ali i rad sa različitim digitalnim vještinama. UNICEF ima posebno veliku zahvalnost prema Genesis Project-u kao partneru UNICEF-a. Kao jedan od partnera, Genesis je primjer izvrsnosti u partnerstvu koje UNICEF ima i koje njeguje dugi niz godina”, rekla je Veronika Vashchenko.

U nastavku UPSHIFT-eri su prisustvovali edukaciji Finansijske pismenosti i naučili nekoliko veoma važnih stvari o svojim finansijama, prihodima, troškovim, štednji i mnogim drugim ekonomskim pojmovima. Uslijedio je najzanimljiviji dio prvog dana, a to je bio kviz iz finansijske pismenosti koji se sastojao od 20 pitanja. UPSHIFT-eri su skenirali QR kod i pomoću aplikacije Metri učestvovali u kvizu, na kojem se najviše bodovalo zanje i brzina odgovaranja. Na kraju, najbolja je bila Adna Tunović s 15947 poena, a kao glavnu nagradu osvojila je torbu punu slatkiša.

Drugog dana, trinaest pobjedničkih timovi iz tri UPSHIFT radionice tokom 2023. godine predstavili su svoje projetke, i s ostalima podijelili rezultate svog rada, partnere i dalje planove za svoje projekte.

Jedna od UPSHIFT radionica u prethodnoj godini bila je i “Mladi za čist zrak” i upravo iz tog razloga smo našim USHIFT-erima održali edukaciju pod nazivom “Kvalitet zraka u Bosni i Hercegovini”, a predavač je bio Enis Krečinić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i sprovodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa Kancelarijom UNICEF Bosna i Hercegovina, a uz finansijsku podršku DP World i Embassy of Sweden in Sarajevo.

Sve dodatne informacije o UPSHIFT programu možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:
Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina 
Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina