Urediti prostor za mlade

Akcioni plan „Uređenje prostora za mlade -Uređenje omladinskog centra Novi Travnik“ čiji je cilj uređenje sigurnog prostora za mlade i njihove aktivnosti predstavili su danas u vijećnici ove opštine učenici Vanja Erak i Dario Fišić.
Okrugli sto i prezentacija akcionog plana održani su u okviru projekta „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“, koji pod pokroviteljstvom UNICEF BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banjaluke.
Prezentaciji su prisustvovali predstavnici opštine Novi Travnik, Centra za socijalni rad, škola, te udruženja mladih, kao i učenici koji su učestvovali u projektu.
Vanja i Dario dio su istraživačkog tima učenika, uzrasta 15 do 19 godina, koji su od septembra prošle godine, predvođeni lokalni koordinatorom Goranom Puletićem, učestvovali na radionicama i anketirali svoje vršnjake o temama prevencije nasilja i smanjenja rizika od oružja.
Tokom tog perioda, mladi u Novom Travniku su utvrdili da se u neuređenom prostoru omladinskog centra zbog neuslovnosti okupljaju osobe rizičnog ponašanja, što zahtjeva njegovu hitnu popravku. Preuređenje bi, kako su Vanja i Dario naveli, ovom prostoru dalo pravu funkciju i omogućilo mladima obavljanje brojnih aktivnosti u sigurnom okruženju.
Za realizaciju ove ideje, pokrovitelji projekta UNICEF BiH i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju obezbijediće 3000 KM, a svaki doprinos od strane opštine i drugih donatora učiniće ovaj prostor ljepšim i funkcionalnijim za potrebe mladih.
Načelnik opštine Novi Travnik Refik Lendo podržao je inicijativu mladih i istakao da će dobiti potrebnu pomoć od strane opštine.Inicijativu su podržali i predstavnici drugih institucija i udruženja.
Učesnicima okruglog stola prezentovani su i Jednominutni filmovi koje su učenici snimili u okviru projekta u Novom Travniku, a koji govore o problemima nasilja.
Projekat „Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja“ realizuje se od 1. jula prošle godine u šest opština BiH i 16 osnovnih škola u saradnji sa nadležnim ministarstvima, a završava se u junu ove godine.