Uspješno realizovan projekat “SAS – Srbački aktivni srednjoškolci”

Ova priča je još jedan dokaz da volonterizam nema granica i preporuka svim mladim ljudima da se uključe u volonterski rad!

Učesnice 9. eUPSHIFT radionice Marija Gašić, Tijana Blagić i Irina Kljačin već dugi niz godina bave se volonterskim radom u UG “C.E.Z.A.R” Srbac. Kako bi pokazale svu ljepotu volonterizma odlučile su se prijaviti na eUPSHIFT pod imenom Cezarov trio fantastiko i kao jedne od pobjednica radionice uspješno realizovale projekat “SAS – Srbački aktivni srednjoškolci”.

Prejekat “SAS – Srbački aktivni srednjoškolci”, imao je za cilj povećanje broja srednjoškolaca koji se bave volonterskim radom, prije svega kroz edukaciju, ali i kroz praktičan rad. Nizom aktivnosti animirali su preko 70 svojih vršnjaka i zainteresovali ih da se uključe u omladinski aktivizam i volonterizam.

Sve je počelo velikom volonterskom akcijom uređenja školskog dvoriša JU SŠC “Petar Kočić” Srbac, a nabavljene su i kante za smeće koje su postavljene na najpotrebnijim mjestima u Srpcu. Na ovim divnim fotkama možete da vidite zadovoljstvo na njihovim licima i koliko su ovakve aktivnosti potrebne mladima, a i školsko dvorište je zablistalo!

Pored uređenja dvorišta, u svojoj školi Cezarov trio fantastiko organizvao je sportski dan u na kojem su učenici igrali odbojku, fudbal i između dvije vatre. Jedan dio granta iskoristili su za nabavku sportske opreme koja je bila neophodna njihovom srednjoškolskom centru.

Kao vrhunac svega realizovana je zavšni događaj u vidu panel diskusije o volonterizmu, na kojoj su kratka predavanje održali: profesor engleskoj jezika i književnosti, Ljubiša Popović, izvršna direktorica UG “C.E.Z.A.R”, Tanja Šnjegota i aktivna volonterka i studentica psihologije, Sara Žujić.

“Kroz volonterizam mladi ljudi stiču nova znanja i iskustva, šire mrežu prijateljstava, dobijaju priliku za usavršavanjem i ono što je mladima od velikog značaja, besplatnim putovanjima. Preporučujem svim mladim ljudima da se uključe u rad organizacija koje se bave volonterizmom, kakva je na području opštine Srbac Udruženje građana “C.E.Z.A.R.”, čija su vrata uvijek otvorena za nove volontere. Osim toga, još jedna odlična prilika za volonterizam i aktivizam je upravo UPSHIFT program, koji mlade ljude uvodi u svijet aktivizma i sasvim sigurno pozitivno utiče na razvoj njihove ličnosti”, rekla je Tanja Šnjegota, izvršna direktorica UG “C.E.Z.A.R”.

Koordinator UPSHIFT-a, Draško Stojčević održao je kratko predavanje o UPSHIFT programu i nadamo se da ćemo iz Srpca dobiti još puno prijava na UPSHIFT radionicu.

Da bi cjelokupan projekat imao još veću vrijednost, u realiciju su se uključili i učenici prvog razreda Ugostiteljske škole, koji su volonterski, sa svojim profesricom Majom Mojević pripremili zakusku, koja je nadmašila sva očekivanja.

„Moj lični utisak o UPSHIFT radionicama je sjajan i voljela bih sledeći put da okupimo ekipu i da učestvujem u UPSHIFT radionicama koje se rade uživo. Stvarno mislim da je ovo jedna super priča i sjajna prilika za mlade da uoče neke probleme u svojoj lokalnoj zajednici i da nauče kako da ih riješe“, rekla nam je Irina Kljačin, jedna od članica tima Cezarov trio fantastiko.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, a uz finansijsku podršku DP World.