Vakcinacija traje čitav životni vijek: 50 godina Osnovnog programa imunizacije

Roditeljima treba objasniti činjenice o vakcinama, a ne osuđivati ih. Tako povećavamo mogućnost da će oni zaista shvatiti važnost imunizacije i uraditi nadoknadu propuštenih vakcina. Širimo poruku da imunizacija spasi 2-3 miliona djece od smrtonosnih dječih bolesti.

Globalne kampanje vakcinacije druge polovine 20. vijeka su jedno od najvećih dostignuća čovječanstva. Kampanje imunizacije su nam omogućile da iskorijenimo velike boginje, gotovo pobijedimo dječju paralizu, i osiguramo da više djece preživi i napreduje nego ikad prije.

Svjetskom sedmicom imunizacije će ove godine biti obilježeno 50 godina Proširenog programa imunizacije (EPI) – prepoznajući naše zajedničke napore da spasimo i poboljšamo nebrojene živote od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom i pozivajući zemlje da povećaju ulaganja u programe imunizacije kako bi zaštitile naredne generacije.

U samo 5 decenija smo prešli iz svijeta gdje je smrt djeteta bila nešto čega su se mnogi roditelji bojali, u svijet gdje svako dijete –– ako je vakcinisano –– ima šansu da preživi i napreduje.

Na svom početku 1974. godine, Prošireni program imunizacije (EPI) je bio usmjeren na zaštitu svakog djeteta od 6 dječjih bolesti, ali danas, taj broj je narastao na 13 univerzalno preporučenih vakcina tokom cijelog životnog vijeka i 17 dodatnih vakcina s preporukama, u zavisnosti od konteksta. S proširenjem programa vakcinacije kroz čitav životni vijek, sada ga nazivamo Osnovnim programom imunizacije.

U posljednjih nekoliko godina tokom pandemije, napredak u imunizaciji je oslabio. Iako je više od 4 miliona djece bilo vakcinisano širom svijeta u 2022. godini u poređenju s 2021. godinom, još uvijek je 20 miliona djece propustilo jednu ili više svojih vakcina. Rastući sukobi, ekonomske krize i porast nepovjerenja prema vakcinama su neke od prijetnji naporima da se dođe do ove djece. Kao rezultat toga, svijet svjedoči naglim izbijanjima bolesti difterije i malih boginja koje smo do sada imali gotovo pod kontrolom. Iako je globalna pokrivenost vakcinama dobra, još uvijek ima potrebe za afirmacijom imunizacije.

Odgovornost svih nas je da dobrobit imunizacije stigne do svakog djeteta i da tako spasimo živote i spriječimo posljedice od zaraznih bolesti.

Učinimo to mogućim, tako što ćemo:
• Osigurati da su vakcine visoko na listi prioriteta za vlade u svim zemljama;
• Zagovarati da vakcine budu integralni dio planiranja i ulaganja u zdravstvenu zaštitu kroz čitav životni
vijek;
• Osigurati da su programi vakcinacije adekvatno finansirani i opremljeni u svim zemljama;
• Ubrzati istraživanje i inovacije koje unapređuju pristup i podršku vakcinama;
• Govoriti o uticaju vakcinacije na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.