Završen je 4. eUPSHIFT!

Svaki eUPSHIFT u BiH je poseban i mladi nas svaki put zaista iznenade–ma ne, zapravo, njihove ideje nas obore s nogu! U proteklih 7 dana intenzivnog rada, smijeha i druženja kreirano je mnogo toga, rješavani su problemi i smišljana fantastična rješenja za njih. Osmi dan naravno je uvijek onaj u kojem su svi timovi i njihovi/e mentori/ce (ali i mi, organizatori/ce) u isčekivanju prezentacija i ocjene žirija. Kojih pet timova će osvojiti nagradne grantove u ukupnom iznosu od 15.000 KM?

4. eUPSHIFT radionicu u BiH organizovalo je Humanitarno udruženje Genesis Project iz Banjaluke u saradnji sa UNICEF-om BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske. Radionica je bazirana na UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije i prilagođenoj za online rad.

4. eUPSHIFT bio je usmjeren na mlade između 13 i 19 godina koji dolaze s područja sljedećih lokacija: Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Brestovsko, Fojnica, Jajce, Vitez, Busovača, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Dobretići, Kreševo i Donji Vakuf.

Deset timova učestvovalo je na 4. eUPSHIFT radionici sa ukupno 39 članova/ica. Radovali smo se svakom danu druženja s ovim fantastičnim mladim ljudima i divili smo se njihovom entuzijazmu, pozitivnoj energiji, odlučnosti i marljivosti. Posmatrali smo kako od prvobitnog problema s kojim su se prijavili, timovi stvaraju inovacije i rješenja koja će da promijene svoje zajednice. Ne lažemo kada kažemo da su svih deset timova sa 4. eUPSHIFT radionice uložila nevjerovatno mnogo truda u razvoju ideja i svakodnevnom oblikovanju svojih Miro panoa. Barem isto toliko truda uložili su i njihovi/e mentori/ce vodeći ih kroz cijeli proces i faze eUPSHIFT radionice.

U nedjelju 18.04. osmog dana 4. eUPSHIFT-a, stiglo nam je vrijeme prezentacija: napetost, uzbuđenje, strahovi, radovanja i razne druge (ne)zamislive emocije prije i poslije prezentacija! A žiri–tek što je žiri imao pune ruke posla! Žiri u sastavu: Zlatan Musić (UNICEF BiH), Šejla Dizdarević (UNICEF BiH) i Amila Madžak (UNICEF BiH) trebalo je da od 10 predloženih rješenja izabere samo 5 onih koji će dobiti grant za svoju realizaciju.

Upoznajmo prvo timove i njihova rješenja, a onda ćemo se vam otkriti koji su od njih dobili grant!

Tim 6: Natalia Džepić, Sanda Šako, Ivano Iviš (Fojnica)
Mentor: Alen Gudalo
“Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?

Tim LEGA:
Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina, Ewald Stanić (Fojnica)
Mentor: Amir Ramić
“Kako bismo mogli pomoći mladima da se aktiviraju u problemu o nezdravoj prehrani?”

Tim 3
Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić, Andrea Šiško (Novi Travnik)
Mentorica: Ajla Kavlak
“Kako obezbijediti adekvatan prostor i uvjete za bavljenje sportom OSI i djece?”

Tim AVN /ejvien/:
Ajla Behlil, Nedžma Jusupović, Vanesa Stanić, Eldar Mešetović (Kiseljak)
Mentor: Đorđe Dujković
“Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”

Tim Glumci:
Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić, Elmir Palić (Travnik)
Mentor: Adil Karadža
“Kako omogućiti mladima Travnika da imaju kino?”

Tim 7:
Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović, Ena Hozić (Bugojno)
Mentor: Amar Velagić
“Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”

Tim Troublestoppers:
Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić, Valentina Marjanović (Jajce)
Mentorica: Ranka Kazimirović
“Kako bismo mogli animirati mlade u Jajcu da se druže jedni s drugima, bez obzira na vjeru ili naciju?”

Tim 1:
Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić, Josip Saraf (Divičani / Jajce)
Mentorica: Enisa Alajmović
“Kako da modernizujemo i opremimo biblioteku i čitaonicu?”

Tim 5:
Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić, Ajna Mecavica (Divičani / Jajce)
Mentorica: Azra Keljalić
“Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Tim 2:
Delila Osmančević, Lamija Muminovic, Kermo Mirza (Busovača)
Mentor: Tanja Šnjegota
“Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”

Dok je žiri donosio teške odluke, timovi i naše gošće okupljali su se u „glavnoj sali”. Uz muziku i razgovor čekali smo na obraćanje naše počasne gošće, Dr Rownak Khan, predstavnice UNICEF-a u BiH. Uz mnogo emocija, učesnici su sa Dr Khan podijelili svoja iskustva sa 4. eUPSHIFT radionice. Konačno, u 14:30 časova, stigao je trenutak na koji smo svi čekali–žiri se oglasio sa listom onih timova koji su osvojili jedan od 5 nagradnih grantova u iznosu od 3 000 KM.

Timovi koji su osvojili grantna sredstva, dodatne edukacije iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od 2 mjeseca su:

  • Tim 7 iz Bugojna sa idejom: “Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”

  • Tim 2 iz Busovače sa idejom: “Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”

  • Tim 6 is Fojnice sa idejom: “Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?”

  • Tim AVN /ejvien/ iz Kiseljaka sa idejom: “Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”

  • Tim 5 iz Divičani, Jajce sa idejom: “Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Timove koji su osvojili grantove sljeduje period intenzivnog rada. Timovi koji nisu dobili grant svakako mogu (a mi se nadamo i da hoće) implementirati svoje ideje u lokalnim zajednicama.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, mentorima/cama i članovima/icama žirija na strpljenju, uloženom trudu i radu da ovaj 4. eUPSHIFT prođe savršeno. Hvala Dr Khan što nas uvijek rado posjeti i uljepša nam završnicu eUPSHIFT radionice.

Ogromno hvala našem donatoru, Kraljevini Švedskoj, a mi se jako radujemo narednim UPSHIFT radionicama u BiH i novim idejama mladih! Pratite nas za više informacija:

Facebook stranica
Instagram profil