Ime i prezime osobe zadužene za sprovođenje Politike zaštite djeteta: Saša Šarić 
Broj telefona: 051/461-477 
Elektronska pošta: 
genesis@blic.net,  saric.sasa74@gmail.com

Policija 24/7 Broj telefona: 122 

SOS telefon za žrtve nasilja u Bosni i Hercegovini 24/7 

1264 – u Federaciji BiH 
1265 – u Republici Srpskoj

Plavi telefon za djecu (9:00 – 17:00) 

080 05 03 05 

Opšte informacije

https://www.zastitimodjecuodnasilja.org/
http://www.sigurnodijete.ba/bs/
http://www.zasvakodijete.ba/

Svaki eUPSHIFT u BiH je poseban i mladi nas svaki put zaista iznenade–ma ne, zapravo, njihove ideje nas obore s nogu! U proteklih 7 dana intenzivnog rada, smijeha i druženja kreirano je mnogo toga, rješavani su problemi i smišljana fantastična rješenja za njih. Osmi dan naravno je uvijek onaj u kojem su svi timovi i njihovi/e mentori/ce (ali i mi, organizatori/ce) u isčekivanju prezentacija i ocjene žirija. Kojih pet timova će osvojiti nagradne grantove u ukupnom iznosu od 15.000 KM?

4. eUPSHIFT radionicu u BiH organizovalo je Humanitarno udruženje Genesis Project iz Banjaluke u saradnji sa UNICEF-om BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske. Radionica je bazirana na UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije i prilagođenoj za online rad.

4. eUPSHIFT bio je usmjeren na mlade između 13 i 19 godina koji dolaze s područja sljedećih lokacija: Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Brestovsko, Fojnica, Jajce, Vitez, Busovača, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Dobretići, Kreševo i Donji Vakuf.

Deset timova učestvovalo je na 4. eUPSHIFT radionici sa ukupno 39 članova/ica. Radovali smo se svakom danu druženja s ovim fantastičnim mladim ljudima i divili smo se njihovom entuzijazmu, pozitivnoj energiji, odlučnosti i marljivosti. Posmatrali smo kako od prvobitnog problema s kojim su se prijavili, timovi stvaraju inovacije i rješenja koja će da promijene svoje zajednice. Ne lažemo kada kažemo da su svih deset timova sa 4. eUPSHIFT radionice uložila nevjerovatno mnogo truda u razvoju ideja i svakodnevnom oblikovanju svojih Miro panoa. Barem isto toliko truda uložili su i njihovi/e mentori/ce vodeći ih kroz cijeli proces i faze eUPSHIFT radionice.

U nedjelju 18.04. osmog dana 4. eUPSHIFT-a, stiglo nam je vrijeme prezentacija: napetost, uzbuđenje, strahovi, radovanja i razne druge (ne)zamislive emocije prije i poslije prezentacija! A žiri–tek što je žiri imao pune ruke posla! Žiri u sastavu: Zlatan Musić (UNICEF BiH), Šejla Dizdarević (UNICEF BiH) i Amila Madžak (UNICEF BiH) trebalo je da od 10 predloženih rješenja izabere samo 5 onih koji će dobiti grant za svoju realizaciju.

Upoznajmo prvo timove i njihova rješenja, a onda ćemo se vam otkriti koji su od njih dobili grant!

Tim 6: Natalia Džepić, Sanda Šako, Ivano Iviš (Fojnica)
Mentor: Alen Gudalo
“Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?

Tim LEGA:
Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina, Ewald Stanić (Fojnica)
Mentor: Amir Ramić
“Kako bismo mogli pomoći mladima da se aktiviraju u problemu o nezdravoj prehrani?”

Tim 3
Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić, Andrea Šiško (Novi Travnik)
Mentorica: Ajla Kavlak
“Kako obezbijediti adekvatan prostor i uvjete za bavljenje sportom OSI i djece?”

Tim AVN /ejvien/:
Ajla Behlil, Nedžma Jusupović, Vanesa Stanić, Eldar Mešetović (Kiseljak)
Mentor: Đorđe Dujković
“Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”

Tim Glumci:
Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić, Elmir Palić (Travnik)
Mentor: Adil Karadža
“Kako omogućiti mladima Travnika da imaju kino?”

Tim 7:
Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović, Ena Hozić (Bugojno)
Mentor: Amar Velagić
“Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”

Tim Troublestoppers:
Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić, Valentina Marjanović (Jajce)
Mentorica: Ranka Kazimirović
“Kako bismo mogli animirati mlade u Jajcu da se druže jedni s drugima, bez obzira na vjeru ili naciju?”

Tim 1:
Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić, Josip Saraf (Divičani / Jajce)
Mentorica: Enisa Alajmović
“Kako da modernizujemo i opremimo biblioteku i čitaonicu?”

Tim 5:
Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić, Ajna Mecavica (Divičani / Jajce)
Mentorica: Azra Keljalić
“Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Tim 2:
Delila Osmančević, Lamija Muminovic, Kermo Mirza (Busovača)
Mentor: Tanja Šnjegota
“Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”

Dok je žiri donosio teške odluke, timovi i naše gošće okupljali su se u „glavnoj sali”. Uz muziku i razgovor čekali smo na obraćanje naše počasne gošće, Dr Rownak Khan, predstavnice UNICEF-a u BiH. Uz mnogo emocija, učesnici su sa Dr Khan podijelili svoja iskustva sa 4. eUPSHIFT radionice. Konačno, u 14:30 časova, stigao je trenutak na koji smo svi čekali–žiri se oglasio sa listom onih timova koji su osvojili jedan od 5 nagradnih grantova u iznosu od 3 000 KM.

Timovi koji su osvojili grantna sredstva, dodatne edukacije iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od 2 mjeseca su:

  • Tim 7 iz Bugojna sa idejom: “Kako bismo mogli osnovati jedinstven gradski orkestar za sve građane?”
  • Tim 2 iz Busovače sa idejom: “Kako bismo stvorili pozitivnu atmosferu među mladima različitih nacionalnosti u Busovači?”
  • Tim 6 is Fojnice sa idejom: “Kako bismo mogli pomoći učenicima iz Fojnice da steknu vještine potrebne za vođenje domaćinstva kroz školsku sekciju?”
  • Tim AVN /ejvien/ iz Kiseljaka sa idejom: “Kako bismo mogli obezbijediti prostor za rad mladih u Kiseljaku?”
  • Tim 5 iz Divičani, Jajce sa idejom: “Kako bismo mogli spriječiti problem osuđivanja na osnovu fizičkog izgleda mladih?”

Timove koji su osvojili grantove sljeduje period intenzivnog rada. Timovi koji nisu dobili grant svakako mogu (a mi se nadamo i da hoće) implementirati svoje ideje u lokalnim zajednicama.

Zahvaljujemo se svim učesnicima, mentorima/cama i članovima/icama žirija na strpljenju, uloženom trudu i radu da ovaj 4. eUPSHIFT prođe savršeno. Hvala Dr Khan što nas uvijek rado posjeti i uljepša nam završnicu eUPSHIFT radionice.

Ogromno hvala našem donatoru, Kraljevini Švedskoj, a mi se jako radujemo narednim UPSHIFT radionicama u BiH i novim idejama mladih! Pratite nas za više informacija:

Facebook stranica
Instagram profil

Šumska kola

Od Lutaka do osnaženja

Epizoda Sudija traži naočare

Čiji su anđeli

TV serijal za djecu,1. epizoda

Igre šumskih patuljaka

Epizoda: Najveći izum

Unicef i Genesis

Zajedno za sigurno okruženje u školama

Ko smo

Genesis Project osnovan je u februaru 1997. godine u Banjaluci. Od osnivanja do danas, realizovali smo veliki broj projekata zahvaljujući podršci brojnih donatora. Smješteni smo u Banjaluci, a zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i poslanika u Gradskoj skupštini grada Banjaluka, od 01. 08. 2004. godine nakon osam godina aktivnog humanitarnog rada dobili smo na na korištenje poslovne prostorije (u vlasništvu grada). To nam je značajno olakšalo realizaciju humanitarnih projekata i otvorilo mogućnosti za realizaciju novih aktivnosti. Zahvaljujući našem pokretnom servisu-interaktivnom putujećem pozorištu u mogućnosti smo da programom obuhvatimo geografski veliko područje i veliki broj potencijalnih korisnika. Danas, većina Genesis Project aktivnosti fokusirana je podjednako na teritoriju Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ciljevi

Misija

Genesis Project preko svojih profesionalaca i opredjeljenih pojedinaca pomaže djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve njihove individualne razlike i potencijale.

Vizija

Bosna i Hercegovina je slobodno i otvoreno društvo koje će omogućiti, svakom pojedincu, da se razvije i u punom kapacitetu i da se ostvari kao sretna, svjesna i slobodna individua sposobna na kritičko razmišljanje i kreativno djelovanje.

Dijana Pejić rođena je 1974. godine u Banjaluci gdje je završila osnovnu i srednju Elektro tehničku školu. Nakon završetka Više poslovne škole u Beogradu, zvanje diplomiranog ekonomiste stiče na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. U nevladinom sektoru aktivno radi od 1995. godine kada je kao projekt koordinator bila zaposlena u Američkom komitetu za izbjeglice. Nevladinu organizaciju Genesis Project osnovala je 1996. godine u Banjaluci. Od tada do danas implementirala je na desetine uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine.
Zadužena za program menadžment, finansijski menadžment, osmišljavanje projekata, ljudske resurse, Dijana uspješno rukovodi malim timom koji je najvećim dijelom od samog početka dio Genesisa.
Uspješna priča traje već 18 godina, a njen najbolji dokaz su ostvareni rezultati i dječiji osmjeh koji članovi Dijaninog tima izmame gdje god da ih put nanese.

Azra Talić rođena je 1952. godine u Banjaluci. U rodnom gradu završila je osnovnu školu i Gimnaziju, a potom i Pedagošku akademiju. Školovanje je nastavila u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesora psihologija i pedagogije.

U svom bogatom radnom iskustvu Azra je radila i kao vaspitač i pedagog u vrtiću, te psiholog i pedagog u osnovnoj školi, a potom i kao psiholog u organizaciji CARE Canada.

Dio tima Genesis Projecta postaje 1998. godine, i od tada aktivno učestvuje u realizaciji brojnih projekata. Podjednako je uspješna kao pedagog, psiholog, ali i kao pjesnik. Upravo je zahvaljujući njenoj mašti nastao veliki broj pjesama i predstava kojim putujuće interaktivno pozorište Genesis tima zabavlja i edukuje mališane širom BiH. A, u Azrinoj mašti uvijek ima mjesta za nove i kreativne ideje koje tek čekaju da ožive u nekom budućem projektu.

Draško Stojčević je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, a potom i Fakultet političkih nauka, odsjek za novinarstvo i komunikologiju.
Od samog osnivanja Genesis Projecta, Draško je dio tima. Tokom rada u ovoj organizaciji, pohađao je veliki broj naprednih seminara i završio obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja. Nakon treninga za osmišljavanje i produkciju jednominutnih filmova za mlade, producirao je veliki broj jednominutnih filmova širom Bosne i Hercegovine.
U okviru projekata na kojima je radio i uspješno ih realizovao, Draško je razveseljavao mališane raznim ulogama koje je ostvario kroz brojne predstave i TV serijale. Pečurko u „Igri šumskih patuljaka“, saradnik Učitelja u „Čiji su anđeli“, deminer u „Suđenje čudno“, samo su neke od njih. Uvijek nasmijan i omiljen među djecom, prepoznatljiv je član veselog Genesis tima i putujećeg interaktivnog pozorišta.

Ljubiša Vasić je rođen 1975. godine u Banjaluci gdje je završio osnovnu i srednju Elektro - tehničku školu, a potom i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zvanje profesora razredne nastave stekao je 2009. godine, a za rad u nevladinom sektoru dodatno se edukovao kroz seminare i obuke. Između ostalog, završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja.
Ljubiša je dio tima Genesis Projecta od osnivanja organizacije 1996. godine. Radio je na implementaciji velikog broja projekata, a djeca i mladi ga lako prepoznaju po širokom osmijehu i brojnim ulogama koje je ostvario kroz zabavne i edukativne predstave i TV serijale Genesisa.
Profesor Mudrić iz TV serijala „Čiji su anđeli“, učitelj iz TV serijala „Šumska škola“, Borko u „Igrama šumskih patuljaka“, strogi sudija u „Suđenju čudnom“, neke su od uloga po kojima ga najmlađi rado pamte.

Saša Šarić je rođen 1974. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju Elektro tehničku školu, nakon čega je upisao Višu poslovnu školu u Beogradu.
Dio je Genesis tima od osnivanja organizacije, a kroz brojne seminare dodatno se edukovao za rad na humanitarno edukativnim projektima.
Završio je i obuku za instruktora za upozoravanje na opasnost od mina i lakog oružja, a pohađao je i trening o osmišljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Saša je tokom svoga rada u Genesisu učestvovao u implementaciji velikog broja uspješnih projekata širom Bosne i Hercegovine - od edukativnih radionica za djecu, preko produkcije TV predstava, do prevencije vršnjačkog nasilja, a aktivan je i na planu obezbjeđivanja donatorskih sredstava za projekte.

Goran Radić rođen je 1967. godine u Banjaluci. Nakon završetka osnovne i srednje Elektro tehničke škole u ovom gradu, završio je nekoliko naprednih seminara, kao i naprednu obuku za menadžera za upravljanje projektima za upozoravanje na mine i vatreno oružje.
Diplomirao je na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta Apeiron u Banjaluci. Nakon osam godina rada u preduzeću „Rudi Čajavec“, Goran se 1998. godine priključuje timu Genesis Projekta, u početku kao volonter, a od 2003. godine i kao stalni član. Između ostalih obuka i seminara, pohađao je i trening o osmilšljavanju i produkciji jednominutnih filmova.
Učestvovao je na velikom broju uspješnih projekata, a njegov najveći doprinos ističe se kroz menadžerstvo projekata za upozoravanje na mine i vatreno oružje. Goran aktivno radi u minama visoko ugroženim lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, a njegov primarni zadatak je da edukuje djecu kako da sačuvaju svoje živote i imaju bezbrižno djetinjstvo dok odrastaju u neposrednoj blizini mina i stalnoj opasnosti.

Dijana Miljatović je rođena 1972. godine u Prijedoru gdje je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.
Veliki dio svog radnog vijeka Dijana je provela na terenu kao prevodilac, a u ovom svojstvu radila je i za Haški tribunal. Jedan je od osnivača Udruženja samohranih roditelja “Ponos”, čiji je i predsjednik. Koordinator je brojnih humanitarnih akcija, a u okviru udruženja obavlja i funkciju projekt menadžera, a po potrebi i portparola.
Genesis Projectu pridružuje se 2012. godine, prvo kao volonter, a od jula 2013. godine i kao stalni član. Zaposlena na mjestu administrativnog asistenta, neophodna je logistička podrška uspješnog tima.

Sandra Josović rođena je 1977. godine u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završila je u Banjaluci. Zvanje diplomiranog politikologa za novinarstvo i komunikacije stekla je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.
Kao novinar radila je u više beogradskih medija još u vrijeme studija, a nakon povratka u Banjaluku, osam godina je provela u Nezavisnim novinama, godinu dana kao novinar, a potom i kao urednik nekoliko rubrika i nedjeljnog izdanja. Novinarsku karijeru nastavlja na portalu za zdravlje kao glavni urednik gdje je provela dvije godine. Od 2012. godine obavljala je funkciju izvršnog direktora Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus.
Timu Genesis Projecta pridružuje se povremeno kao saradnik, a potom i kao novi član u septembru 2013. godine. Uz asistenciju u realizaciji projekata, zadužena je za osmišljavanje sadržaja portala, kao i za komunikaciju sa medijima.