Završen projekat “Sigurno okruženje za djecu”

Projekat “Sigurno okruženje za djecu u podijeljenim školama Srednjebosanskog kantona – Održavanje promjene” koji sprovodi Genesis Project iz Banjaluke uspješno je završen.

U opštinama obuhvaćenim projektom, održano je ukupno 267 radionica za nastavnike, 259 radionica za učenike, 140 edukativnih lutkarskih predstava, te pet edukativnih seminara za nastavnike. Projektom je obuhvaćeno preko 9.500 učenika osnovnih škola i 360 nastavnika iz 16 škola koje rade po principu “Dvije škole pod jednim krovom”. Na svim realizovanim aktivnostima učestvovali su predstavnici obje škole.

Projekat koji je finansirala Njemačka fondacija Stiftung Schüler Helfen Leben, UNICEF-a BiH i Američka ambasada u BiH za cilj je imao izgradnju sigurnog i poticajnog okruženja za djecu u podijeljenim školama Srednjebosanskog kantona.

Kako ističe Dijana Pejić, izvršna direktorica Genesis Projecta, od septembra 2009. godine, kada je počela realizacija prvih zajedničkih aktivnosti u podjeljenim školama, do danas je unaprijeđena saradnja i komunikacija u podjeljenim školama Srednjebosanskog kantona, što je i bio osnovni cilj. „Tokom rada sa djecom i nastavnicama primjetili smo znatni napredak u izgradnji povjerenja, te promjenu stavova među različitim etničkim grupama kao pretpostavku stvaranja sigurnijeg okruženja u školama“, ističe Pejićeva.

Naglašava da su korisnici projekta edukovani o vještinama komunikacije i mirnom rješavanju sukoba, kao i da je osigurana platforma za razvoj saradnje, prevazilaženje razlika, te realizaciju zajedničkih aktivnosti u budućnosti.
„Kroz projekat je unaprijeđen i sinhronizovan godišnji plan rada časova odjeljenske zajednice za škole koje rade po bosanskom planu i programu i za škole koje rade po hrvatskom planu i programu, a povećano je znanje i svijest o projektnim temama“, kaže Pejićeva.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa/Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjebosanskog kantona i to u sljedećim opštinama: Bugojno, Gromiljak, Kiseljak, Busovača, Vitez, Fojnica i Jajce.