Znate li da je počela 4. eUPSHIFT radionica!?

Vrijeme prolazi tako brzo! Evo nas u 4. mjesecu 2021. godine, a 3. eUPSHIFT djeluje kao da se nedavno završio. To je bilo prošle godine! Mnogo toga se dogodilo do danas – projekti su započeti i završeni. Vidjeli smo mnogo sretnih i zadovoljnih lica, a sad je trenutak da usrećimo i neka nova. Baš smo to i uradili!

Ove nedjelje, 11.04. u tačno 10 časova započela je 4. eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Kraljevine Švedske, u organizaciji udruženja “Genesis Project” iz Banjaluke i u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH!!!!

Znamo, previše uzvičnika, ali nama je premalo da bismo opisali radost i sreću koju osjećamo. Ovaj put sasvim novo područje i sasvim nove prijave, i naravno sasvim novih 10 timova; upoznajmo ih…

Timovi čije su nas prijave i intervjui doslovno oborili s nogu su:

  1. Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić i Josip Saraf nam stižu iz mjesta DivičaniJajce, a pokušavaju riješiti problem “Naša školska biblioteka i čitaonica nisu opremljene”.

  2. Delila Osmančević, Lamija Muminović i Kermo Mirza, tim iz Busovače, bave se problemom: “Postoji tenzija među mladima različitih nacionalnosti u našem mjestu”.

  3. Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić i Andrea Šiško, iz mjesta Novi Travnik, bave se problemom: “Sportski teren nije prilagođen osobama sa invaliditetima i mlađoj djeci”.

  4. Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić i Elmir Palić dolaze nam iz Travnika i žele riješiti problem “U našem kantonu ne postoji kino”.

  5. Ajla Behlil, Nedžma Jusupović i Vanesa Stanić iz Kiseljaka rješavaju problem “U našem mjestu ne postoji prostor za mlade/omladinski centar”.

  6. Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina i Ewald Stanić dolaze iz mjesta Gojevići, Fojnica i bave se problemom “Mladi se hrane nezdravo i to negativno utiče na njihovo zdravlje”.

  7. Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić i Valentina Marjanović, tim iz Jajca, bavi se problemom “Ne postoje aktivnosti za mlade u kojima bi se svi družili sa svima”.

  8. Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić i Ajna Mecavica dolaze iz DivičaniJajce i žele riješiti problem “Mlade se osuđuje zbog njihovog fizičkog izgleda”.

  9. Natalia Džepić, Sanda Šako i Ivano Iviš stižu nam iz Fojnica i rješavaju problem “Mladi nemaju vještine potrebne za vođenje domaćinstva”.

  10. Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović i Ena Hozić iz Bugojna žele riješiti problem “U našem mjestu ne postoji muzička vježbaona ni orkestar u kojem može učestvovati ko god poželi”.

Naravno, da bi UPSHIFT pravilno funkcionisao, svaki tim mora da ima svog/ju mentora/icu. Naših 10 obučenih i apsolutno mega-kul-fantastičnih mentora/ica će svojim znanjem i iskustvom pomoći timovima da osmisle svoja rješenja i, nadamo se, provedu ih u djela!

4. eUPSHIFT u BiH, održava se online tokom 7 dana. Poštujemo mjere i ne dolazimo u fizički kontakt – kako drugačije nego pomoću najbolje aplikacije za video poziv – Zoom, i najbolje aplikacije na svijetu—Miro, baš kao što smo radili na prethodna 3 eUPSHIFT-a u BiH!

Prije početka radionice, učesnici/e 4. eUPSHIFT-a prošli su pripremne radionice i uradili istraživanja kako bi se pripremili za izazove u narednih 7 dana. Nećemo samo raditi, nego ćemo se šaliti, smijati, družiti i tako učiti, vjerujte nam na riječ!

U nedjelju 18.4. timovi će prezentovati svoja rješenja na kojima su radili s svojim/om mentorom/icom ispred tročlanog žirija. Žiri će odlučivati o dodjeljivanju 5 grantova od po 3.000 KM za 5 timova kako bi realizovali svoje ideje. Ovo jeste tamičenje, ali je i druženje, učenje, povezivanje i vjetar u leđa svim genijalnim idejama mladih ljudi u BiH.

Timovima i njihovim mentorima želimo mnogo sreće i užitaka u radu! Neka 4. eUPSHIFT počne!